Ekumenická rada církví ve spolupráci s křesťanskými církvemi v ČR připravuje ekumenické shromáždění na hoře Říp v neděli 28. října. Celodenní akce nabídne rozličný kulturní i duchovní program.

Co se odehraje cestou na Říp?
Každý z poutníků bude moci svoji modlitbu za domov nebo vzkaz, poselstvi napsat na kousek papíru, připevnit k nafukovacímu balonku a na závěr spolu s ostatními balonky pustit směrem k nebi. Na Říp se může jít, jak se komu chce. Děti se můžou připojit ke stezce s názvem "Každý má svůj domov", bude mít několik stanovišť, kde budou připravené hry a soutěže o zvířátkách, rostlinách, zkrátka o přírodě a tom, jak ji chránit. Pro starší bude cestou na horu připraveno "Desatero zastavení pro změnu" s Křesťanskou akademií mladých a pořadem Exit 316!

Co se odehraje v rotundě sv. Jiří?
V rotundě budeme společně zpívat, modlit se, jak kdo přijde, jak kdo umí, bez omezení věku nebo vyznání. Sestry a bratři z různých církví připravují písně pocházející z několika církevních tradic, připojíme se k jejich zpěvu nebo budeme jen naslouchat. Až z Těšína přijede divadelní spolek zahrát Komenského "Labyrint světa a ráj srdce", bude na programu v 10 a ve 12 hodin.

Co se odehraje na "Tržišti možností?"
Na tržišti se představí velká spousta organizací. Budou to diakonie, charity, ekumenické organizace, nakladatelství a další. Ke koupi budou výrobky chráněných dílen, dárkové předměty, knížky, obrázky, šátky, různé dobrůtky. Někteří chystají hry, soutěže a sportovní aktivity pro děti i dospělé. Co se odehraje ve stanu?
Bude tam menší pódium, kde se vystřídají divadelní představení s komornější hudbou, nebude chybět ani módní přehlídka!
Koncem října už může být trochu chladněji, ale my se můžeme jít schovat do stanu a navštívit čajovnu, kavárnu nebo vegetariánskou restauraci, která bude v době oběda podávat polévku a něco k snědku. A to není vše! Klub deskových her Paluba přiveze stolní hry pro děti i dospělé.

Co se odehraje na hlavním pódiu pod Řípem?
Na velkém pódiu bude od rána pěkně rušno. Vystřídá se na něm šest kapel různých žánrů!

Budou to:
ALEŠANKA - parta mladých lidí z těšínska, kteří hrají jazz-folk
HAPPY DAY QUINTET - a capellový sbor
VESELÁ ZUBATÁ - věhlasná kapela ve stylu country punk
PRANIC - trocha folku na uklidnění
NSANGO MALAMU - africké gospely
THE TAP TAP - orechestrální soubor skvělých muzikantů s handicapem
TEN SING - zazpívají, zatančí
ALFA GOSPEL PRAISES - známý gospelový sbor doprovodí Modlitbu za domov

Odpoledne od dvou hodin začne hlavní program - Modlitba za domov, Očekávání jsou církevní představitelé (mimořádně ve sportovním:)) a všichni se společně budeme modlit za náš domov a vše co k němu patří.

Doprava 28. října na Říp a zpět
Na 1. ekumenické shromáždění "Modlitba za domov" bude z Prahy zajištěna autobusová doprava (80 Kč/osoba z Prahy k Řípu a zpět, děti 40 Kč, děti do 6 let zdarma). Prosíme, přihlašujte se předběžně do autobusů na mailu rip@ekumenickarada.cz nebo na telefonu 271 742 326.
Autobusy budou odjíždět z Prahy v 9:00 a 10:00 z nádraží Praha Holešovice, z autobusového stanoviště. V metru a u tramvajové zastávky budou stát dobrovolníci s transparenty.
Pro ty, kteří nevyužijí již dříve oznámené autobusy z Prahy přímo k Řípu a zvolí trasu po vlastí ose(vlak, autobus) bude dne 28.10. na vlakovém nádraží v Roudnici nad Labem připravena označená kyvadlová doprava, která Vás doveze k Řípu. Označené autobusy před nádražím budou přistaveny 10:15, 11:15, 12:15 a 13:15 hod!!

Nadpis redakční. Sestaveno s využitím článku publikovaném na portálu Křestan dnes. Foto: Petr Plaňanský