Tomáš Vostřák je vedoucím Domova Betlém, který je součástí Diakonie Českobratrské církve evangelické - středisko Betlém v Kloboukách u Brna. Betlém je zařízením pro křesťanskou službu handicapovaným osobám a zároveň místem života ekumenického křesťanského společenství. Posláním Betléma je poskytovat domov a péči dospělým lidem s těžkým tělesným postižením a dětem s mentální retardací. Službu handicapovaným uskutečňuje středisko v rámci křesťanské komunity rodinného charakteru. Hlavním cílem poskytovaných služeb je umožnit handicapovanému člověku prožít plnohodnotný a naplněný život.

Tomáši, jak žije Betlém jako komunita?
To je něco těžko popsatelného, komunita se děje, odehrává v té které chvíli. Komunita je pozorovatelná podle projevů. Společné slavení významných událostí, narozeniny nebo třeba oslava Vánoc. Ale také tím, že společně prožíváme smutek. Komunita Betlém je zvláštní svou "průchodností" a poměrně velkou otevřeností. Smyslem Betléma, a tedy i komunity je život s lidmi s postižením, oni také tvoří to stabilní jádro. A kolem nich jsou pečovatelé a pečovatelky, kteří přichází na jeden rok či několik let. O zájemce, kteří by u nás chtěli pracovat, máme stále zájem.

Komunita je ekumenická, přichází do ní lidé z různých církví. Ačkoliv jsme součástí evangelické diakonie, tak většinu pracovníků tvoří bratři a sestry katolíci. A tak se může navzájem lépe poznávat a v mnohém obohacovat. Každý pracovní den konáme společné biblické setkání, které vede někdo ze členů komunity, vždy v úterý odpoledne se koná modlitební setkání. Každý čtvrtek dopoledne společně slavíme bohoslužbu s Večeří Páně. Na Betlém dojíždí evangelická farářka z Dambořic Jana Gruberová.

Vzájemná služba mytí nohou na Zelený čtvrtek není v Betlémě jen jednorázovým symbolickým gestem

Jaký je vztah asistentů s obyvateli, co asistenty motivuje k této práci?
Vztah mezi asistenty a obyvateli se vytváří celou dobu jejich služby na Betlémě, někdy je velmi náročný. Chceme zde žít jako rovnoprávní partneři. Vozíčkář i jeho pečovatel musí mít stejná práva. Vzájemně prožívané vztahy jsou tím pravým projevem společenství.

Často přichází na Betlém pracovat mladí lidé bez zkušenosti s péčí o těžce tělesně postižené lidí, ale pociťují v sobě touhu pomáhat, být nablízku těm, kteří ke svému životu potřebují pomoc druhého. Tito lidé v práci a v životě zde hledají společenství, to, že na sebe máme čas a navzájem se podpíráme. Potřebují vědět, že někam patří a že jejich práce (služba) má veliký význam.

Jaký je váš vztah k hnutí Jeana Vaniera -Archa?
Myšlenky Jeana Vaniera a jeho hnutí Archa jsou pro nás v mnohém inspirující. Rádi se k Arše hlásíme, i když realita a praxe komunity Betlém je v mnohém odlišná. Několikrát zástupci Betléma (i Narnie) navštívili domovy Archy ve Francii anebo třeba v Polsku. Jean Vanier dokonce v minulosti (někdy v devadesátých letech) v Kloboukách byl, a já jsem pak v Arše v Polsku objevil několik fotografií s našimi vozíčkáři a Jeanem Vanierem.

Prožíváte i občas vyhoření povolání?
Vyhoření povolání prožíváme. I Jean Vanier upozorňuje na to, že člověk, který nově přichází do komunity, projde několika fázemi vztahu ke komunitě. Nejprve je to obdiv a nadšení, všichni jsou skvělí, téměř andělé, společenství jej velmi obohacuje. Tato fáze je později střídána odmítáním, únavou. Je to tu banda pokrytců, život v komunitě jej vysává, od ostatních utíká. Velmi mnoho to souvisí s očekáváním, se kterým člověk přichází, i se schopností přijímat neúspěch a druhé lidi. Pokud člověk přežije fázi nadšení i fázi odporu, a místo andělů kolem sebe začne vidět lidi se spoustou chyb a nedostatků, potom je na dobré cestě jak ve svém povolání nevyhořet.

V Betlémě slaví Vánoce všichni společně

Jak budete trávit Vánoce?
Společná setkání jsou tím nejdůležitějším. A tak i Vánoce prožíváme hodně spolu. Podstatnou součástí Štědrého dne je domácí pobožnost, kterou si někdo ze členů společenství připraví. Vždy se snažíme pozvat nějaké hosty na vozíčkách, kteří by jinak třeba byli sami. Vánoce prožíváme jako čas vděčnost za Boží vtělení. Pokud počasí dovolí a není příliš mnoho sněhu, vyráží alespoň někteří i na půlnoční mši. I k betlémským Vánocům patří ryba a stromeček, cukroví i dárky, ale ten Pokoj, který prožíváme, je tím největším.

Děkuji za rozhovor a přeji Vám radostné Vánoce v Betlémě