Předvánoční dohoda mezi církví a státem, která pod stromeček v Arcibiskupském paláci na Hradčanech symbolicky šoupla pěkných 300 miliard korun, přinesla nečekané problémy katolickým seminářům a fakultám. Rázem byly totiž zavaleny žádostmi nedočkavých uchazečů o kněžské povolání. „Poštáka už nemůžu ani vidět,“ sdělila našemu magazínu nakvašeně pracovnice studijního oddělení KTF. „Poštu vždycky vozí na rudlíku a já mám z metráků přihlášek strhaná záda,“ nazlobeně si postěžovala jindy vždy mírná a usměvavá sestra Beata Pura.


Jak hbitě spočítaly renomované Haló noviny, přiklepnutím stovek miliard se průměrný plat kněze zvýší o 135,4% a dosáhne tak platu profesora techniky před důchodem. Jak dále respektovaný list připomíná, vedou se vážná jednání s lidoveckým ministrem Kalouskem, že kněží nebudou odvádět sociální a zdravotní pojištění, protože stejně slouží až do smrti a v případě nemoci jim zpravidla pomůže svátost mazání nemocných. Z toho pak vyplývá, že by jim připadla celá tzv. superhrubá mzda, tedy onen zmíněný plat profesora techniky před důchodem + 35% z ušetřeného pojištění pro každého kněze.


Nejmenovaný budoucí student teologie našemu magazínu řekl:“Vidím v přípravě na kněžství jedinou cestu, jak po reformě modrých ptáků a černop…lníků uživit rodinu. Mám se svými dvěma milenkami celkem 5 dětí a plat taxikáře mi už nestačí. To víte, už si nemůžeme účtovat cizinecké přirážky jako dříve. V manželský svazek rozhodně vstoupit nemíním a bydlet u svých ženských taky v žádném případě neplánuju, pořád tam řvou děti a ruší mě při hraní počítačových her, to radši budu bydlet sám na faře. Ostatně institut manželství je už minulostí, nemám vůbec žádný problém žít bez manželství, a své milenky budu navštěvovat pouze, jak se to říká, při těch …, jó, pastoračních návštěvách.“


Kardinál Vlk se zatím k exponenciálnímu nárůstu uchazečů o kněžství oficiálně nevyjádřil. Podle našich důvěrných informací však vyslovil na předvánočním zasedání ČBK potěšení na tím, že najde uplatnění pro bývalého děkana katolické teologické fakulty Wolfa, který stále bere profesorský plat, ačkoli nikoho už dávno neučí. „Mohli bychom otevřít ještě jednu fakultu a tam umístit profesory z devadesátých let či „rudé bratry“ z Litoměřic.“ Mínil tím předkoncilní vzdělance, kteří po neomaleném zásahu bezvěreckého rektora UK museli odejít na placený odpočinek. “Když jsme se na pokyn z Vatikánu museli smířit s lefebrvisty, tak nevidím důvod, proč bych se nesmířil se svým vzácným jmenovcem,“ řekl prý v narážce na Wolfa Vlk. Po chvilce meditativního usebrání pak měl ale poněkud ustaraně dodat: “Jediné nebezpečí vidím v tom, že zavilí nepřátelé církve z Ústavu pro studium totalitních režimů budou vytahovat svoji proradnou špínu na mé vzácné spolubratry ve službě.“ Pak se mu však  podle svědků tvář náhle rozjasnila: „Ještě že je tu ústavní stížnost na toto pekelné hnízdo od 57 sociálních demokratů,“ měl pak radostně dodat. „A tu podzemní církev společně zadupeme tam, kam patří – pod zem,“ nechal se prý tamtéž slyšet nejmenovaný biskup ze Slezska.


Kněžím z podzemní církve tak předvánoční dohoda stěží přinese jakékoli benefity. Vzhledem k tomu, že byli vysvěceni bez souhlasu bývalých církevních tajemníků a kněžské organizace Pacem in terris, už hodně dlouho slouží při svých civilních povoláních, a jak se zdá, o regulerním místě na faře mohou nadále jenom snít.

Články v této rubrice nevyjadřují názor redakce ani autora. Dnes je Silvestr.