Polooficiální vatikánské noviny L´Osservatore Romano přinesly ve svém vydání z počátku tohoto týdne (14.-15. ledna) dvě stanoviska k románům o Harry Potterovi. Věnují jim celou stranu.


Pochvalná slova pro ně nachází lékař a spisovatel Paolo Gulisano, mj. autor biografie J.R.R. Tolkiena. Podle něj se v románech jedná o příběh boje dobra a zla, při němž nakonec vítězí obětavost, přátelství a láska. Autorku J.K. Rowlingovou staví významem do jedné řady s C.S. Lewisem a J.R.R. Tolkienem. Knihy o Harry Potterovi mají podle něj za hrdinu chlapce, který je „veden morálními hodnotami, jako je rozhodování se pro dobro, dávání, oběť, přátelství a lásku.“ Příběhy Harry Pottera učí mladé lidi „bez moralizování“, že materiální bohatství, nesmrtelnost a vše, co je získané bez námahy, jsou pouhými iluzemi a skutečnými hodnotami jsou již zmíněná obětavost, přátelství a láska.

Naproti tomu profesor anglické literatury z university ve Florencii Edoardo Rialti je přesvědčen o tom, že Rawlingová obrací morální řád naruby. Její knihy podle něj přináší vizi světa a osobnosti člověka, jež je plná těžkých omylů a nebezpečných podnětů.

Především poukazuje na to, že tyto knihy učí tomu, že „zlo je dobré“ a že je možné použít násilí, lhaní, podvádění a manipulace k získání něčeho dobrého. Ještě hlubší problém však vidí v tom, že obhajují gnosticismus, myšlenku, že vybraná elita může rozvinout mimořádné schopnosti díky zvláštním znalostem, jež jsou ostatním smrtelníkům skryté. Magie a čarování jsou představovány jako „pozitivní síly“.

Dále se odvolává na exorcistu P. Gabriela Amortha, který vypozoroval u mladých čtenářů Harry Pottera výrazný nárůst zájmu o černou magii a satanismus. Podobnost s Tolkienem a Lewisem italský profesor zcela odmítá.

U Tolkiena a Lewise jsou věci podle něj postavené zcela jinak: oni neustále připomínají, že „svůdná síla magie s sebou přináší závažné a destruktivní důsledky."

Frodo, hrdina Tolkienova Pána prstenů, dosahuje například velkých věcí houževnatostí a tím, že spoléhá na své vlastní síly. Naproti tomu, jak zdůrazňuje Rialti, Harry Potter vyvolává nadpřirozené síly, jež mu dávají nadlidské schopnosti. A právě proto jej nelze označit za hrdinu.

Eduardo Rialti pak končí svůj článek tím, že dává za pravdu vyjádření Josepha Ratzingera, současného papeže, jež vyslovil o knize ve svém pochvalném dopise německé kritičce Harryho Pottera, spisovatelce Gabriele Kuby, v roce 2003 na okraj její knihy Harry Potter: Dobro či zlo. V něm autorku oceňuje, že oceňuje, že "vrhla světlo na Harry Pottera, protože existují jemné svody, které působí bez povšimnutí, a to má hluboký dopad na rozklad křesťanství v (dětské) duši ještě předtím, než se může správně rozvinout".

Více viz starší zpráva Magazínu ChristNet.eu , K tématu viz rovněž vyjádření studijního odboru Církve bratrské
Svůj názor můžete vyjádřit v diskuzním foru.

Podle kath.net a Catholic News Service zpracoval Jan Uhlíř