Vážený pane předsedo, vážení členové předsednictva,

chtěl bych touto cestou reagovat na nedávnou polemiku v denním tisku, v níž byly zpochybňovány důvody podpory Václava Klause za strany KDU-ČSL pro volbu prezidenta a tato podpora označována za tragickou chybu. Volba prezidenta je též spojována s připravovaným zákonem tzv. církevních restitucí.

Jako člen církevní komise jsem byl účasten všech jednání o věcném záměru zákona o nápravě některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem v době nesvobody a o narovnání vztahu mezi státem a církvemi a náboženskými společnostmi a to i jednání se zástupci komise sestavené ministrem kultury České republiky. Mohu proto s čistým svědomím vyloučit, že by otázka církevních restitucí byla předmětem politického handlu. Problematika byla předmětem dlouhých a složitých jednání mezi státem a církvemi. V souladu s vládním koaličním programem, s přihlédnutím k zájmům sdružení obcí a měst, byl konečně nalezen konsenzus mezi státem a všemi církvemi, zdůrazňuji všemi církvemi. Dotýká se mě a jistě i všech, kteří se snažili poctivě pracovat a přivedli věc až do současného stavu, že někdo mluví o politickém handlu. Rovněž mám za to, že velmi nehezkým způsobem byla tato polemika zamířena proti KDU-ČSL, která se musí cítit také dotčena.

Pokud bych se měl vyjádřit k současnému prezidentu ČR panu Klausovi, poznal jsem ho jako člověka, který má svoji hrdost, umí představit své názory, ale také umí naslouchat a vést dialog. Nikdy se nenejde člověk, se kterým bychom byli stoprocentně ve všem zajedno. Ale - mimo jiné, moc si vážím pohledu pana prezidenta na rodinu. Snad nám všem na ní záleží. Proto mě potěšilo, že jste podpořili Václava Klause.

S přáním moudrosti a pokoje

P. Michael Pojezdný, OPraem
Opat strahovský