Několik desítek lidí přišlo včera dopoledne do katedrály sv. Víta na Pražském hradě zavzpomínat na oběti komunismu. Bohoslužbu vedl biskup Václav Malý, který označil únorové události roku 1948 za tragédii, která by se už nikdy neměla opakovat.

V chrámu se shromáždilo mnoho starších lidí, kteří jsou pamětníky komunistického převratu. Přišli však také lidé, kteří se narodili o desítky let později. Biskup spojil vzpomínky na rok 1948 s biblickým čtením o Mojžíšově putování z Egypta.

Ve svém kázání mimo jiné uvedl, že před 60 lety přišli lidé, kteří necítili žádnou pokoru a kteří podporovali vzájemnou nenávist a nedůvěru. Podle něj by si proto lidé měli v době výročí této události uvědomit, že vzájemnost stojí na úctě jednoho člověka k druhému a na chápání toho, že každý je jiný.

"Prosíme za ty, kteří klesli a nejsou schopni ani dnes přiznat chyby," uvedl také Malý. Mluvil i o odpuštění. Řekl, že mezi přítomnými jsou určitě lidé, kteří byli komunistickým režimem postiženi. Pro ně podle něj musí být odpuštění těžké. "Odpustit však neznamená zapomenout," dodal biskup, podle kterého hrozí podobné události i dnes, i když třeba v jiné podobě. Poté se za oběti komunismu pomodlil.

V letech 1948 až 1989 prošlo v Československu komunistickými věznicemi více než 262.000 politických vězňů. Při zatýkání, ve vězení a v táborech nucených prací zahynulo 2500 až 3000 lidí. Oficiálně bylo z důvodů protikomunistické činnosti odsouzeno a popraveno 241 lidí, poslední v listopadu 1960.

Únorové události si včera připomněli lidé i jinde. Například v 18:00 se u památníku obětem komunismu na pražském Újezdě sešli zástupci Konfederace politických vězňů a dalších sdružení a iniciativ.