Sociální demokraté předloží vlastní návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Podle ČSSD by ho měla provázet i dohoda o tom, že vlastníkem katedrály svatého Víta na Pražském hradě zůstává stát, spravovat a užívat chrám mají stát a církev společně. Vládní návrh zákona o vrácení části majetku církvím ČSSD podpořit nehodlá. Sociální demokraté se na tom shodli na sobotním jednání svého ústředního výkonného výboru.
    Ve stanovisku, které podpořili, mimo jiné upozorňují na to, že pokud koalice i tak v parlamentu svůj návrh zákona prosadí, nebude se jím ČSSD cítit vázána a po volbách ho případně změní.

    Vládní návrh začne sněmovna projednávat již na schůzi, která začne 22. dubna. Předloha vychází z loňské dohody s církvemi na vrácení asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun, která by se církvím vyplácela po dobu 60 let. Včetně úroků by tak církvím stát zaplatil dohromady asi 270 miliard korun; zástupci církve však připomínají, že nedostávají těchto 270 miliard, ale právě jen 83, jejichž reálná hodnota se za dlouhou dobu vyplácení změní na vyšší sumu.

    Sociální demokraté vládu obviňují z toho, že s nimi návrh zákona neprojednala. Navíc mají pochybnosti o tom, jakým způsobem kabinet vyčíslil hodnotu majetku. Šéf poslanců ČSSD Michal Hašek dnes novinářům řekl, že požádal ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) o bližší informace.
    Finanční kompenzace, která má být církvím vyplacena, je podle ČSSD nadhodnocená a neúnosně do budoucna zatěžuje státní pokladnu. Kromě toho se socialisté domnívají, že vládní předloha je "pouhým obchodem za hlasy KDU-ČSL" pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause.

    Vlastní návrh ČSSD počítá s "omezenou naturální restitucí" u církevních řádů, a to výhradně u budov a pozemků, které jsou s budovami přímo spojeny. Výčet vydávaného majetku by měl být podle socialistů přímo v zákoně. Za nevydaný majetek by církve, respektive nově zřízená "náboženská nadace" spravovaná církvemi dostala finanční náhradu. Ta by ale podle ČSSD vycházela z výpočtu "na základě nového relevantního ocenění církevních majetkových nároků" a měla by brát ohled na možnosti státu.

    Peníze by měly být vyplaceny během tří let z výnosu privatizace státního majetku a měly by sloužit na výdaje spojené s náboženskou a například také sociální, zdravotní a kulturní aktivitou církví. Návrh ČSSD má počítat také se zrušením takzvaných blokačních paragrafů a bezplatným převodem dosud blokovaných pozemků s výjimkou lesních na obce a města. Zákon by podle socialistů měla provázet rovněž dohoda o desetiletém financování platů duchovních i dohoda o "nových podmínkách financování oprav a údržby církevních památek".