Málo věcí je víc kontroverzních, než jsou důkazy Boží existence. Nejen ateisté, ale i věřící se dělí do několika táborů. Jedni je obhajují, druzí zavrhují jako nemožné či až bezbožné. Ale ani ti, kteří je obhajují, se moc neshodnou, který z nich je ten správný. Někdy je komické tyto nekončící debaty pozorovat, a tak se nemůžeme zlobit na spisovatele, že si z toho občas dělají šprýmy.

Mezi tradiční důkazy patří paterá cesta sv. Tomáše Akvinského. Tři z těchto cest vycházejí z představy, že nemůže existovat nekonečná řada. Toto přesvědčení je mnohem starší než Akvinský, ale bylo překonáno jiným teologem Bernardem Bolzanem, který byl shodou okolností Čech. Dnes tedy nemůže založit důkaz Boží existence na přesvědčení, že řada příčin nemůže být nekonečná. To samozřejmě boří tradiční důkazy Boží existence, a je tedy nutno hledat jiné pohledy.

V následujícím odkazu naleznete jeden ze způsobů, jak se taková myšlenka dá vést. I ta vychází z představy příčinné řady, ale problém řeší netradičně - pomocí záhadného Ješitova pravidla: Kolik třešní, tolik višní. Celý důkaz naleznete po kliknutí na následující odkaz:

Odkaz na Ješitův důkaz Boží existence