Setkání mládeže Activ8 na Velelehradě, které je přímým přenosem propojeno se Sydney, je už v plném proudu. Od čtvrtečního poledne přijíždějí první účastníci setkání a momentálně jich je na Velehradu už přes čtyři a půl tisíce.

Setkání začalo včera odpoledne takzvaným light programem, ve kterém se střídaly hudební skupiny s různými audiovizuálními projekcemi. Light program trval až do večera, v půl desáté byl první den setkání zakončen půlhodinovou společnou modlitbou. Modlitbu živě přinášela i TV Noe.

Zaplněný prostor před bazilikou

Dnes pokračuje setkání dalším programem, odpoledne se konají například katecheze spojené s křížovými cestami. Vrcholem večera je benefiční koncert pro Ukrajinu, na kterém vystoupí slovenský Tretí deň a američtí SONICFLOOd. „Chceme mladé lidi motivovat k solidaritě vůči těm, kteří žijí v horších životních podmínkách, než my,“ zdůvodňuje pořádání benefičního koncertu ředitel Sekce pro mládež ČBK a zodpovědný za organizaci Setkání české a slovenské mládeže na Velehradě Vít Zatloukal.

Výtěžek koncertu je určen na jednotlivé aktivity a projekty Střediska humanitární pomoci Diecézní charity ostravsko-opavské na Ukrajině. O projektech povídal v pátek odpoledne misionář P. Petr Krenický, který na Ukrajině působí.

SONICFLOOd jsou známí jako „otcové moderní worship music“. O jejich kvalitách svědčí nominace na cenu Grammy, prodej více jak půldruhého milionu nahrávek a převzetí cen Dove v kategoriích Praise and Worship Album a Compilation Album of the Year. Kapela cítí své poslání také v pomoci chudým tohoto světa. Proto navázala spolupráci s organizacemi, které podporují chudé děti.

Taneční vystoupení

Motivace mladých lidí, kteří na setkání postupně přijíždějí, je různá. Někteří přijeli kvůli společenství a poznání nových lidí. „Přijel jsem sem, abych poznal nové přátele,“ prozradil například Vojta. Účastnici Ladu naopak přilákala křesťanská hudba a na Velehradu hledá i inspiraci. „Doufám, že mě setkání inspiruje pro další práci třeba u nás ve spolču,“ dodává Lada. Další účastníci na Velehradě hledají především duchovní povzbuzení. „Přijela jsem hlavně načerpat sílu Ducha Svatého,“ potvrzuje Zita z Nového Jičína. Velká část mladých lidí, kteří na setkání přijeli, se ale shoduje v tom, že atmosféra podobných setkání je jedinečná. Hodně z nich bylo už loni v Táboře a po dobré zkušenosti přijeli na podobné setkání i letos.

Setkání pokračuje i v sobotu. V programu je například široká nabídka různých workshopů a prezentace různých komunit, hnutí a řeholí. Vrcholem programu pak bude sobotní večerní vigilie a v nedělních brzkých ranních hodinách přímý přenos liturgie s papežem ze Sydney a na ni navazující jitřní bohoslužba na Velehradě.