Jak již Magazín ChristNet.eu informoval, v sobotu 16. srpna se konal v baptistickém mega – kostele v kalifornském Lake Forest první duel amerických prezidentských kandidátů Baracka Obamy a Johna McCaina. S každým z nich vedl hodinový rozhovor, živě přenášený CNN, známý baptistický pastor Rick Warren, jehož na počátku srpna magazín Time označil za nejvlivnějšího duchovního USA a věnoval mu obálku i hlavní článek vydání. Ve Warrenově církvi Saddleback Church se oba kandidáti ucházeli především o hlasy křesťanských voličů. Na úvod si oba politici přátelsky třásli rukama a poklepali se po ramenou. Poté se jich každého zvlášť vždy hodinu Rick Warren vyptával na jejich politické představy a jejich hodnotový základ. Vedle náboženských témat došlo také na válku v Iráku, energetickou krizi či otázky bezpečnostní či finanční politiky.

McCain, Warren, Obama (zleva)

Jako první byl dotazován Obama, zatímco jeho politický soupeř byl izolován v zákulisí, aby nemohl rozhovor slyšet. Při otázce na své největší morální pochybení přiznal demokrat, že v minulosti byl egoistický a užíval drogy. „Měl jsem těžké mládí,“ vysvětlil Obama. „Byly doby, kdy jsem experimentoval s drogami.“ Při otázce na největší morální současné pochybení své země kritizoval prezidentský kandidát, že se USA nedrží Ježíšova základního přikázání „Co jste učinili jednomu z nejmenších bratří, mě jste učinili.“ Ohledně tématu umělých potratů se Obama nevyjádřil zcela jednoznačně. Nechtěl stanovit, odkdy má embryo lidská práva, protože to prý přesahuje jeho kompetenci. Dále se vyslovil za právo ženy na umělý potrat, ale zároveň by chtěl počet abortů redukovat. Uvedl, že nevěří tomu, že by ženy toto rozhodnutí dělaly lehkomyslně. Musí být uděláno vše, aby se ženám nabídly i jiné možnosti, od finanční pomoci až po podporu adopcí. Podobně nejednoznačně se vyjádřil ohledně svazků homosexuálů. Obama prohlásil, že manželství je sice zásadně svazek mezi mužem a ženou, ale přesto je proti ústavně zakotvenému zákazu homosexuálních svazků. Na otázku, zda existuje zlo, odpověděl, že zlo na světě vždycky bude přítomné. Nicméně jednotliví lidé nejsou schopni zlo vymýtit. „To je Boží záležitost,“ uvedl Obama. Tento protestant se také vyjádřil ke své víře v Ježíše Krista. Podle něj znamená být křesťanem „pokorně chodit před Bohem.“ Dále vyznal, že Ježíš Kristus zemřel za jeho hříchy.

Jako druhý přišel na řadu v dalším hodinovém bloku otázek senátor McCain. Jednasedmdesátiletý anglikán v současnosti navštěvuje baptistický sbor ve Phoenixu (stát Arizona). Víra v Ježíše Krista pro něj znamená, že je vykoupený a jeho hříchy jsou odpuštěny. Nejvíce ho zasáhlo, když během jeho zajetí ve Vietnamu jeden z dozorců na Štědrý večer tajně uvolnil jeho pouta a do prachu udělal kříž. „V tomto momentu jsme byli jednoduše dva křesťané, kteří sdíleli tento mimořádný okamžik.“ K etickým otázkám se McCain vyslovil jednoznačně. „Lidský život začíná početím,“ uvedl rozhodně. Dítě má od tohoto okamžiku lidská práva. Podobně rozhodně odmítl homosexuální svazky. Při otázce zla ve světě asociovala McCainovi tato věc s  teroristou Bin Ladinem a islámským terorismem. Jako prezident by pronásledoval Bin Ládina třeba až „k branám pekla.“ Za své největší selhání McCain označil ztroskotání prvního manželství.

Dva tisíce posluchačů v baptistickém kostele zdvořile tleskalo. Jejich hlavní pastor Rick Warren, jemuž chodí každou neděli naslouchat 22 tisíc věřících, se podle autora výše zmíněného článku magazínu Time Davida Van Biema veze na „nejnovější vlně změny“ na evangelikální scéně – odvrací se od „tématu hříchu“, jako je abortus či homosexuální manželství, a přiklání se k boji proti chudobě, AIDS, nevzdělanosti a klimatickým změnám. Warren není také plnokrevným republikánem, tak jako většina evangelikálů. Americkou pravici a levici označuje za dvě křídla ptáka, jež jsou obě potřebná, aby mohl létat. Warrenovu nejznámější knihu Purpose Driven Life (v češtině vydal Návrat domů pod názvem Proč jsme vůbec tady) si našlo 45 milionů čtenářů.

První ohlasy na Warrenovy rozhovory s prezidentskými kandidáty na sebe nedaly dlouho čekat. Například levicově-liberální Der Spiegel již ve své bezprostředně následující zprávě uvedl, že McCain při vrcholném setkání víry trumfl Obamu. To se také ukázalo v následných průzkumech amerického veřejného mínění, kdyse  již další týden do té doby vyrovnané preference voličů výrazně změnily ve prospěch McCaina, a to až s rozdílem pět procent. Opět se ukázalo, že podobně jako v letech 2000 i 2004 mohou i letos americké volby rozhodnout evangelikálové.

Podle IDEA, ZDF a Spiegel on line přeložil a zpracoval Jan Uhlíř

Foto: Reuters