Ať tomu člověk říká eschatologie, milenarismus, víra v konec času, apokalyptismus nebo katastrofický scénář, je idea konce světa jednou z nejsilnějších, které lidstvo provázejí. A datuje se hodně daleko do minulosti, napsal zpravodajský server BBC News.

"Je to velmi dávný vzorec lidského myšlení. Je zakořeněný do starobylých, předbiblických blízkovýchodních mýtů o posledním chaosu a posledním boji mezi silami řádu a chaosu," říká kulturní historik Paul Boyer, autor knihy Až už nebude času: Víra v proroctví v moderní americké kultuře.

Jakkoli je uvažování o konci světa zaseto v mnoha náboženstvích, západní svět patrně nejsilnější vnímá křesťanskou eschatologii. V raných dobách této církve brali mnozí věřící jako danou věc jak druhý příchod Ježíše Krista, tak konec světa a věřili, že obojí je bezprostředně blízko. Hlavní proud křesťanství se od tohoto typu myšlení odklonil, ale značný počet věřících se k němu v různých podobách i dobách vrátil a vrací.

"Nejsou to jen frakce blouznivců, je to nedílná součást veškerého křesťanství. Ale v (hlavním proudu křesťanství) je to dáno do roviny, že by se to mohlo stát 'jednoho dne'," říká Stephen Hunt, sociolog zabývající se náboženstvím a autor knihy Křesťanský milenarismus: Od rané církve k Waco. "Ale některé skupiny a hnutí věří, že se to stane v naší generaci. Říkají: 'My máme pravdu a nikdo jiný ji nemá'."

Mozaika Poslední soud z let 1370-1371 na jižní straně nad Zlatou branou katedrály sv. Víta na Pražském hradě

Foto: Wikipedia.org

Existovalo mnoho skupin, které předpověděly konec světa nebo velké soužení a které se musely vyrovnat s tím, že nic takového nepřišlo, a pak vyrukovaly s novou předpovědí. Svědci Jehovovi prorokovali kataklyzmatické scénáře mnohokrát a s předpověďmi přestali až loni. Nenaplněná proroctví ale, jak se zdá, nijak neodradila hlavní jádro věřících.

Takové štěstí ovšem neměla v 19. století americká sekta Milleritů vedených Williamem Millerem. Ten nejen prorokoval, že konec světa přijde brzy. Vybral pro něj konkrétní den - 22. říjen 1844. Jak se tento termín blížil, bytněl počet stoupenců hnutí a v roce 1844 už na území USA vydávali 25 časopisů, které se prodávaly po tisících výtisků. Jenom jediná věc mohla zmařit popularitu hnutí - bezproblémový a nečekaný příchod 23. října 1844. To, že se nedostavil konec světa, proslulo jako "velké zklamání" a stoupenci začali houfně odpadat.

"Popularizátoři nynějších proroctví už jsou mnohem chytřejší," říká profesor Boyer. "Říkají: 'Nikdo nezná dne ani hodiny, ale přijde to brzy'."

Carlos Roa si nicméně myslel, že hodinu zná. Argentinský fotbalový brankář, který se proslavil penaltovým hrdinstvím v zápase proti Anglii na mistrovství světa v roce 1998, odmítl podepsat novou smlouvu s Realem Mallorca, protože se blížil rok 2000 a on věřil, že s ním přijde i konec světa, a chtěl se na něj připravit. Když ale konec světa nenastal, rychle si to rozmyslel a rád znovu navlékl brankářské rukavice za Real.

"Nárůst apokalyptických kázání a idejí se objevuje vždy ve všeobecně špatných časech, během válek a hladomorů," říká Michael Molcher, šéfredaktor britského časopisu The End is Nigh. "Je to způsob, jakým lidé kontrolují svůj svět. Protože jediná věc, kterou nemůžeme předpovědět, je způsob a doba naší smrti."

Velká období milenarismu - v Evropě kolem roku 1000, během anglické občanské války, během průmyslové revoluce na obou stranách Atlantiku a během 20. století - byla zároveň dobou velkých změn a neklidu. Opříst podobné události eschatologií, tedy teologickou disciplínou zabývající se posledními otázkami světa, je nesmírně lákavé.

"Spousta fundamentalistů je tím, čemu říkáme 'čekatelé na znamení'," říká doktor Hunt. "Pokud na Floridě udeří další tornádo, pak to musí být trest."

Bylo by ovšem chybou předpokládat, že víra v konec světa je výhradně doménou věřících lidí. Když panovala studená válka, věřili mnozí bez ohledu na vyznání, že konec světa přinesou jaderné zbraně. Nyní by pachatelem mohly být katastrofické klimatické změny. A Molcherovou nejoblíbenější předpovědí děsivých věcí příštích je tvrzení nejmenované ženy, která je přesvědčena, že čínské plány postavit základnu na Měsíci vychýlí jeho dráhu a srazí se se Zemí.

Ty, kdo věří, že svět jednoho dne skončí - ať už jsou nábožensky založení nebo ne - spojuje víra ve zpečetěný osud lidstva. A stále se najdou tací, kdo nedokážou odolat pokušení stanovit konečný termín. Kniha kazatele Ronalda Weinlanda 2008 - Poslední svědek boží předpovídá, že svět bude zničen během dvou let. Kdokoli, kdo by o tom chtěl zjistit víc prostřednictvím dotazu zaslaného e-mailem, ale bohužel dostane jen automatickou odpověď. Kazatel je zřejmě příliš zaneprázdněný přípravami na konec světa, který je podle něj na spadnutí.