V kause Kuřim jsi naznačil, že tam je nábožensko-sektářeké pozadí; v čem spočívá?
Z materiálů, které jsem měl jako autor odborného vyjádření v „kuřimské kauze“ k dispozici, celkem jasně vyplývá, že motivy paní Barbory Škrlové k jejímu jednání byly náboženské. Musím ale samozřejmě připustit, že tyto materiály mohly být zfalšovány nebo že můj úsudek je mou profesí deformován. Přesto si myslím, že události, které vyšly najevo, dávají smysl jen tehdy, pokud připustíme, že důvodem jednání jednotlivých aktérů byla touha splnit náboženský cíl. Přesná podoba tohoto cíle ovšem není jasná. Zatím je možné se o něm jen dohadovat.

Jaké je základní téma hnutí "Grálu" a jaké existují jeho modifikace?
Hnutí Grálu pochopí čtenáři snadno, když řekneme, že se jedná o novou podobu starověké gnose. Základním tematem je návrat lidského ducha do vyšších duchovních sfér, z nichž sestoupil do našeho, „hrubě hmotného“ světa. Na pomoc lidským duchům v tomto návratu sestoupily do hrubé hmoty vysoké duchovní osobnosti, především Ježíš, Syn Boží, a Abd-ru-shin, Syn Člověka. Právě Abd-ru-shin, německý spisovatel a obchodník Oskar Ernst Bernhardt (1875-1941), je autorem tohoto novodobého gnostického učení.

Základní gnostické téma je přítomné ve všech skupinách značně rozvětveného hnutí Grálu (u nás bylo či je takových skupin snad osm, možná i více). Od hlavního proudu, který reprezentuje mezinárodní Nadace hnutí Grálu, se liší především pojetím konce světa a příchodu Tisícileté říše, podobou Abd-ru-shinova kanonického spisu a organizačními schematy.

Parsifal/Dvorský - zůstává velkou neznámou?
Ne, o Janu Dvorském (tedy Parsifalu Imanuelovi) a jeho působení v roli mesiáše, s nímž bude nastolena Tisíciletá říše, je toho mnoho známo. Neznámá zůstávají místa jeho pobytu, na nichž se se svou rodinou od začátku roku 1995 skrýval a skrývá.

Zabýváš se nějakou jinou, zatím překvapivou, či nečekanou záhadou?
Překvapivá je pro mě i po letech studia stále rozmanitost duchovního života současnosti. Záhadou je snad především to, jak obrovskou motivaci má člověk k tomu, aby stále hledal relevantní náboženské odpovědi. „Hlad po Bohu“ nebo „nevyléčitelná náboženskost“ člověka mě stále přivádí v úžas.

Psáno pro Magazín ChristNet.eu a Evangelický týdeník