Českou katolickou církev zneklidňuje vystupování české vlády vůči vietnamské komunitě žijící v České republice. Vláda by měla podle ní obnovit vydávání víz pro vietnamské občany do ČR, přijmout nabídku vietnamské komunity na pomoc při potírání kriminality a zavést účinnější opatření v oblasti sledování pracovních a životních podmínek zahraničních dělníků. Uvedla to Rada Iustitia et Pax (Spravedlnost a mír) České biskupské konference v dokumentu podepsaném biskupem Václavem Malým.

Ministerstvo zahraničí minimálně do konce roku pozastavilo přijímání žádostí o dlouhodobá víza pro Vietnamce, protože prý často zneužívají pobyt v Česku a předkládají padělané dokumenty. Podle Malého se tak stalo z iniciativy ministra vnitra Ivana Langra, který důvody řádně nevysvětlil a po kritice médií jen obecně odkázal na tajnou analýzu vietnamské kriminality.

"Takové utajování vyvolává pochybnosti, když na jedné straně výroční zprávy kontrarozvědky nebo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu žádný nárůst asijské kriminality neuvádějí a na straně druhé se množí stížnosti na postupy českých orgánů ve vízové agendě," uvádí Malý.

Podle něj není vyloučeno, že skutečným důvodem plošného pozastavení víz byla nezvladatelná korupce při jejich vydávání. "Na korupční rizika pro české velvyslanectví ve Vietnamu upozornil veřejný ochránce práv Otakar Motejl a navrhl i způsoby jejich odstranění. Jeho podnět ale zapadl," stojí v dokumentu.

Připomněl mimo jiné i údajně nepřiměřenou policejní razii v pražské tržnici Sapa a nedostatečnou odezvu ze strany státu na petici vietnamských vysokoškolských studentů. Ti si stěžovali zejména na násilné otevírání kontejnerů se zbožím a nehumánní zacházení se zaměstnanci tržnice.

Církevní rada, která se zabývá dodržováním lidských práv, prý nezavírá oči před zprávami o kriminalitě, nejčastějším zločinem však podle ní je prodávání padělků v tržnicích. Policisté podle Malého dávají přednost zákrokům proti drobným stánkařům, "což nasvědčuje spíše úsilí o vykázání většího počtu případů než skutečné snaze tento druh trestné činnosti vymýtit". Český stát by měl využít nabídky spolupráce vietnamských spolků i ambasády, které slíbily spolupracovat při odhalování zločinů.

Rozrůstání vietnamské komunity v tuzemsku podle Malého nemůže ohrozit pokojné soužití české společnosti. Připomíná, že nová menšina si vydobyla respekt svou pracovitostí, pílí a přátelským chováním, a vítá úspěchy Vietnamců narozených v tuzemsku.

Celý text dokumentu Iustitia et Pax najdete na stránkách Tiskového střediska ČBK