Nezvyklý reklamní slogan "Bůh pravděpodobně není, přestaňte si dělat starosti a užívejte života" se minulý týden objevil na asi 800 britských autobusech a vozech londýnského metra (viz starší zprávu Magazínu ChristNet.eu, pozn. red.). Kampaň britských ateistů z Britské humanistické asociace od minulého úterka rozhořčila již 88 lidí, kteří si oficiálně stěžovali britské Radě pro reklamu.

Podle britského deníku The Daily Telegraph tak bude muset právě tento orgán zaujmout oficiální stanovisko k problému, který po staletí řešili největší myslitelé lidstva. Křesťanský aktivista Stephen Green, který vede léta boj s ateistickými pořady stanice BBC, totiž uvedl, že jde o klamavou reklamu, jejíž tvrzení se nezakládá na pravdě, anebo aspoň není prokázáno.

Ateisté si ovšem slovem "pravděpodobně" zkoušeli nechat otevřena zadní vrátka, ačkoli někteří skalní ateisté byli zklamáni, že slogan neříká rovnou, že "Bůh není". Konečný verdikt nad reklamou však přísluší radě, a ta tak paradoxně musí rozhodnout zásadní ontologický spor o existenci nejvyšší bytosti. "Pokud nakonec experti nařídí z procedurálních důvodů stažení kampaně, fakticky tím deklarují, že Bůh jednoznačně existuje," píše s lehkou ironií britský deník.

Kampaň naopak podpořil spisovatel Richard Dawkins, autor knihy Boží klam, protože prý pomáhá ukázat, že náboženské otázky už začínají Brity unavovat. Herečka a organizátorka kampaně Ariane Sherineová (na fotografii spolu s Dawkinsem) zase doufala, že nápisy na autobusech a vozech metra vyvolají na tvářích cestujících úsměv. "Byla bych ráda, kdyby se na to lidé podívali a usmáli se. Chtěla bych prosvětlit jejich cestu do práce," řekla. Podle ní je to "laskavá filozofická kampaň". Sherineová také navrhuje další kolo kampaně, v níž vyjedou autobusy s nápisem, který by varoval nevěřící před věčným zatracením.

Dosavadní reklamní akce přišla v přepočtu na čtyři miliony korun a byla hrazena většinou ze soukromých darů.

"Jsme zvědavi, jak rada nakonec rozhodne. Pokud dospěje k závěru, že Bůh existuje, ozveme se s dalšími inzeráty," nechala se slyšet mluvčí Britské humanistické asociace. Bizarní spor však přivítal ředitel teologické expertní skupiny Theos Paul Woolley. Nápisy podle něj "povzbudí lidi k tomu, aby se zamyslili nad nejdůležitější otázkou, jakou si mohou v životě položit".

Foto: www.atheistcampaign.com a The Times, Peter Nicholls

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6, resp. www.nabozenstvi.com)

Související polemika