- Prezident republiky Václav Klaus dnes spolu s manželkou Livií přijal na Pražském hradě české a moravské biskupy a zástupce ženských a mužských řádů. Na pracovním obědě, který pro ně prezidentský pár uspořádal, se hovořilo o očekávané návštěvě papeže Benedikta XVI. v České republice. Uskutečnit by se měla od 26. do 28. září, přesné datum však ještě nepotvrdil Vatikán. Vztah státu a církve není v ČR dořešen, mezi hlavou státu a pražským arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem panují chladné vztahy.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner předal Livii Klausové květiny. Schůzky se zúčastnil i například kardinál Vlk, litoměřický biskup Jan Baxant, plzeňský biskup František Radkovský, světící biskup pražský Václav Malý i předseda Konference vyšších představených mužských řádů opat Michael Pojezdný a předsedkyně Konference vyšších představených ženských řádů Václava Dudová.

"Hlavním tématem byla příprava návštěvy Svatého otce. Hovořili jsme o konkrétních návrzích až po detaily... můžu prozradit, že jsme se bavili o přivítání na letišti, kdy se ho zúčastní hlava státu a měl by promluvit i Svatý otec", řekl dnes novinářům arcibiskup Graubner. Plánuje se také setkání Klause s papežem na Hradě, v katedrále svatého Víta by měl následovat duchovní program a hlavní bohoslužba by se měla uskutečnit v neděli 27. září v Brně. "V pondělí pak návštěva Staré Boleslavi, pouti ke svatému Václavu," upřesnil Graubner.

Vztah státu a katolické církve není v České republice dosud dořešen, a to ani v rovině narovnání majetkových křivd způsobených komunistickým režimem, ani mezistátní smlouvou s Vatikánem. Kardinál Vlk již několikrát dal najevo, že zkušenosti s Klausem jako premiérem i jako prezidentem nemá příliš pozitivní. Problémem je také dlouholetý soudní spor o katedrálu svatého Víta. Církev po téměř 17 letech sporů vyčerpala všechny opravné prostředky, které jí české právo k znovuzískání památky nabízelo. Boj o chrám, který nyní patří státu, však pro ni ještě nekončí.

Příjezd papeže poslední zářijový víkend začali biskupové svým věřícím oznamovat minulou neděli. A to i přesto, že datum je stále pouze přislíbené. Vyzvali věřící k duchovní přípravě, jejímž tématem je víra, naděje a láska. Tuto neděli se v katolických kostelích uskuteční sbírka na zajištění papežské návštěvy.

Konečné rozhodnutí o datu bude na papeži, musí být v souladu také s programem prezidenta Klause a musí být dohodnuto s Českou biskupskou konferencí. Klaus by měl Vatikán navštívit koncem května. O papežovu návštěvu okolo 28. září, kdy země si připomíná památku českého patrona a světce sv. Václava, usilovali biskupové už několikrát.

Foto: www.hrad.cz