Známou sošku Pražského Jezulátka, kterou lidé z celého světa prosí o pomoc a u níž se v sobotu pomodlí také papež Benedikt XVI., převléknou v pátek sestry karmelitánky ze zeleného oblečku do nejslavnostnějšího v červené barvě s královským pláštěm z pravého hermelínu. Jezulátko má k dispozici stovku oblečků, některé pocházejí z různých koutů světa, například z Filipín, Vietnamu, Číny, Itálie, Ekvádoru, Polska či USA, řekla dnes ČTK Gabriela Plačková ze správy Kláštera Pražského Jezulátka.

Jedny z šatů, brokátové, Jezulátku v roce 1996 dala i španělská šlechtická rodina Manriqueů de Lara z Kanárských ostrovů. Z ní pocházela i původní majitelka sošky, vévodkyně Marie Manriqueová de Lara. Ta ji dostala darem, když se v 16. století vdávala do Čech. Její ovdovělá dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné. Tam k ní přicházejí poutníci dodnes.

Některé oblečky je možné vidět v kostelním muzeu. Lidé si tam mohou prohlédnout například sametový obleček se zlatou výšivkou od císařovny Marie Terezie z roku 1743. Většina je ovšem schována v depozitáři nebo v kostele v barokní skříni. Jezulátko má v zásobě i šaty od císaře Ferdinanda III., které jsou nejstarší a pocházejí z roku kolem 1650. Sošku obdarovali také například čeští krajané z USA či karmelitánky z Krakova, jeden obleček nechal dárce vyrobit dokonce v barvách české trikolory.

Všechny darované šaty ale Jezulátko nenosí. Plačková řekla, že pro papeže bude oblečeno v královském oblečku. "Je to symbol toho, že věřící věří, že Ježíš je králem králů, tudíž ho oblečou do královského obleku. Proto mu také papež přiveze korunku, aby ho jako krále králů korunoval. Přiveze zlatou korunku, kterou umístí na oltář před Jezulátko," uvedla Plačková.

Soška zpodobňující malé dítě je převlékána do oděvu barvy daného liturgického období, které se řídí podle církevního kalendáře. Obecně se používají čtyři základní barvy - bílá slavnostní pro Velikonoce a Vánoce, červená královská například pro svatodušní svátky, fialová pro dobu postní a adventní a zelená, která je pro mezidobí a je nejčastější. Soška vysoká 47 centimetrů je dřevěná s povrchem modelovaným z barevného vosku. Někdy ji řádové sestry navlékají také do oblečků v růžové, zlaté či modré barvě.

K Jezulátku zamíří papež hned po svém sobotním příletu do Česka. Přání ho uctít vyjádřil sám osobně před cestou Česka. "Korunovace papežskou korunkou je nejvyšším liturgickým projevem úcty, jaký lze Jezulátku prokázat," uvedl převor karmelitánů u Pražského Jezulátka Petr Šleich. Kromě šatů k tradici pražské sošky totiž patří právě zlatá koruna. Ta, která v současné době zdobí Jezulátko, byla vyrobena v letech 1810 až 1820. Kromě ní má ještě jednu z roku 1767. Obě pocházejí z dílen pražských zlatníků.

V kostele a na prostranství před ním bude na papeže čekat zhruba 400 lidí včetně kardinála Miloslava Vlka, arcibiskupa Jana Graubnera, pražských starostů či křesťanských rodin. Očekává se i krátká promluva Benedikta XVI.

Pražskému Jezulátku jsou zasvěcena mnohá místa ve světě, v Evropě například v italském Arenzanu.

Foto: Klášter Pražského Jezulátka