Papež Benedikt XVI. zpívá a modlí se ve směsici moderní hudby a starých chrámových zpěvů v novém albu, které bude uvedeno do prodeje koncem listopadu. Album pod názvem Alma Mater - hudba z Vatikánu bylo představeno v úterý na tiskové konferenci v Římě.

Benedikt XVI. zpívá chvalozpěv a přednáší modlitby k Panně Marii v několika jazycích, včetně italštiny, francouzštiny a latiny. O vydání CD informovalo již koncem července britské vydavatelství Geffen UK/Universal. Album se na pultech objeví 30. listopadu.

Album zahrnuje osm originálních skladeb současné hudby, mezi nimiž zaznívá gregoriánský chorál a papežův hlas. Autory moderních skladeb jsou Simon Boswell a Stefano Mainetti, kteří oba spolupracovali na četných filmech.

Jedna skladba byla svěřena Nouru Eddinovi, Maročanu sídlícímu v Itálii, který většinou tvoří world music. "Byl jsem velmi překvapen, že se obrátili na mě, ovšem přejít z world music na hudbu této nahrávky bylo snadné. Vše bylo velmi přirozené," řekl.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi upřesnil, že papežova slova představují jen malou část CD: "přesně devět minut a 47 vteřin". Celé CD trvá 49 minut.

Sdělil rovněž, že Vatikán získá z nahrávky něco přes 31.000 eur (790.000 Kč). Část zisku z prodeje CD bude věnována institucím pečujícím o potřebné děti, řekl Lombardi. "Vatikán nechce dělat s hlasem papeže byznys," zdůraznil. Cílem nahrávky je podle něho nalézat nové prostředky k šíření hlasu církve a zasáhnout širší veřejnost.

"Papež je otevřený novým formám hlásání evangelia, experimentování s novými formami, jak předávat duchovní poselství, jež svět velmi potřebuje," řekl Lombardi.

CD nahrál londýnský Královský filharmonický orchestr doprovázený sborem Římské filharmonické akademie.

Papež narozený v Německu pochází z hudbymilovné rodina a hraje na klavír. Jeho oblíbenými skladateli jsou Mozart a Bach.

Benedikt není prvním papežem, který má svou nahrávku. Někteří skladatelé a producenti, kteří pracovali na tomto projektu, se již v roce 1999 podíleli na podobném albu nazvaném Abba Pater, na němž byl zachycen hlas jeho předchůdce, papeže Jana Pavla II.

Loni tenorista Plácido Domingo nahrál album, jehož texty tvoří básně bývalého papeže Jana Pavla II. Album se jmenuje Amore infinito, tedy Nekonečná láska. Písně nazpívali známí pěvci včetně Plácida Dominga a Andrey Bocelliho.

Foto: Amazon.com a DPA