Většina Švýcarů se vyslovila pro zákaz výstavby nových minaretů u islámských modliteben v zemi. Vyplývá to z konečných výsledků nedělního referenda, v němž se měli voliči vyslovit k návrhu předloženému krajně pravicovými stranami.

Pro zákaz se vyslovilo 57,5 procenta hlasujících, oznámily úřady. Výsledek je podle agentury AFP považován za překvapivý jak pro vládu, tak pro umírněné strany. "Vypadá to, že iniciativa prošla. Je to velké překvapení," informovala podle agentury Reuters švýcarská frankofonní televize. Průzkumy před hlasováním totiž naznačovaly, že referendum skončí odmítnutím asi 53 procent voličů.

Účast v referendu dosáhla 54 procent, což je považováno za nečekaně vysoký zájem. Pouze ve čtyřech kantonech z celkem 26 byl návrh zamítnut. Vše proto nasvědčuje tomu, že zákaz výstavby minaretů bude přidán jako dodatek k 72. článku ústavy helvétské konfederace, který se týká vztahu mezi státem a církvemi. Zákaz minaretů tam bude doplněn jako "opatření k zajištění míru mezi příslušníky různých náboženských komunit".

S iniciativou zakázat výstavbu nových minaretů přišly krajně pravicové strany v čele s populistickými lidovci (SVP), kteří tyto věže považují za symboly militantního islámu a za hrozbu islamizace země.

Referendu předcházela vyhrocená kampaň. Odpůrci minaretů zaplavili Švýcarsko plakáty se zahalenou muslimkou, na nichž z vlajky s helvetským křížem trčí tyto věže jako rakety. Spustili také na internetu hru, jejímž cílem je sestřelovat minarety, které vyrůstají mezi siluetami švýcarských památek. Obojí odsoudila švýcarská muslimská komunita i představitelé dalších církví.

Ve Švýcarsku sice stojí stovky mešit, ale jen čtyři mají minaret. Těch se nynější zákaz pravděpodobně nedotkne. Na rozdíl od minaretů v islámských zemích se ale ty švýcarské (jako většinou v Evropě) vůbec nepoužívají ke svolávání muslimů k modlitbám, ale mají jenom demonstrovat pevnost ve víře a zviditelnit mešitu i islám. Právě proto ale pravice zřejmě uspěla s argumentací, že minarety jsou symbolem především radikálního islámu, který bojuje o dominanci a nikoli o klidné soužití s jinými náboženstvími.

Kontroverzní muslimský intelektuál Tariq Ramadan označil výsledek referenda za katastrofu. Pro Ramadana, který žije v Ženevě a učí v Británii na Oxfordské univerzitě, "Švýcaři vyjádřili opravdový strach, velkou otázku nad působením islámu ve Švýcarsku". Strana Zelených oznámila, že hodlá podat žalobu u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku za údajné "narušení náboženské svobody garantované evropskou konvencí o lidských právech".

Naproti tomu populistická pravice v sousedním Rakousku neskrývá radost z výsledku hlasování. Podle předsedy Svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho Švýcaři "jednoznačně odmítli radikální islamismus" a vyjádřili svůj názor způsobem, který nelze zamést pod koberec řečmi o "politické korektnosti". "Je to vzorem pro Rakousko," dodal Strache podle APA.

Generální tajemník obdobné formace Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Martin Strutz vidí výsledek švýcarského hlasování jako potvrzení skutečnosti, že obyvatelstvo alpských zemí si minarety nepřeje. "V Rakousku proto musí být v zákoně o územním plánování zakotveno, že stavba minaretů není možná," řekl.

Diskuzní forum k článku.

Foto: Marcello Casal Jr/ABr