Episkopální diecéze města Los Angeles zvolila za svou novou pomocnou biskupku Mary Glasspoolovou, která otevřeně přiznává svojí homosexuální orientaci a od roku 1988 žije společně se svojí družkou. Jedná se o druhý podobný případ v anglikánském společenství, které je již hluboce rozděleno kvůli prvnímu homosexuálnímu biskupovi, uvedla dnes agentura AP.

Druhá žena v 114-leté historii diecéze

Do svého úřadu byla Glasspoolová zvolena v sedmém kole hlasovaní. Je teprve druhou ženou v 114-leté historii diecéze, které se podařilo získat podporu volitelů pro funkci biskupa. Hlas ji odevzdalo celkem 153 duchovních a 203 laiků, její protikandidát reverend Irineo Martir Vasquez, obdržel 87 hlasů a 177 od laiků. K vítězství bylo nutné získat 123 hlasů od diecézních duchovních a 193 mezi laiky.

"Jsem velmi vzrušená budoucností celé episkopální církve a vidím diecézi Los Angeles jdoucí po cestě do takové budoucnosti," řekla po svém zvolení Glasspoolová. "Ale v tento okamžik, chci znovu říci, děkuji vám a děkuji našemu milujícímu a překvapujícímu Bohu, že jsem. Těším se na nadcházející měsíce, lepší poznávání vás všech, a společně vytváření Těla Kristovo pro svět," doplnila.

K potvrzení do funkce, ve které by s dalšími pomocnými biskupy pomáhala hlavnímu biskupovi diecéze, ještě potřebuje souhlas většiny diecézí v USA. Již její sobotní vítězství však potvrzuje, že episkopální církev, která je americkou odnoží anglikánské církve, trvá na své otevřenosti vůči homosexuálům, přestože to jiní anglikáni odmítají.

V případě konečného zvolení biskupka předsedající episkopální církvi Katharine Jeffertsová Schoriová uvede Glasspoolovou do úřadu v Los Angeles 15. května příštího roku, poznamenala AP.

Arcibiskup Williams: Vyvstávají velmi závažné otázky

Volba vzbudila celou řadu reakcí například Giles Fraser, kanovník katedrály svatého Pavla v Londýně a jeden ze zakladatelů liberálního hnutí Inclusive Church výsledek označil za "další hřebík do rakve křesťanské homofobie." Naopak reverend Rod Thomas z konzervativní evangelikální skupiny Reform řekl, že byl výsledkem "hluboce zahanben".

Na volbu reagoval i canterburský arcibiskup Rowan Williams: "Vyvstávají velmi závažné otázky, nejen pro episkopální církev a její místo v anglikánském společenství, ale i pro společenství jako celek." Upozornil tak na roztržku ve světové anglikánské církvi, která  vznikla již v roce 2003, kdy episkopální církev zvolila homosexuálního kněze Gene Robinsona za biskupa v americkém státě New Hampshire.

Skupina episkopálních konzervativců se po zvolení Robinsona oddělila a vytvořila konkurenční církev, kterou nazvala anglikánskou církví Severní Ameriky. S pomocí některých anglikánů v Británii se snaží o to, aby novou církev uznal právě nejvyšší duchovní představitel anglikánů, arcibiskup z Canterbury.

Bodem sporu je stále také někdejší rozhodnutí kanadské církve žehnat svazkům věřících stejného pohlaví. Zcela jasno není ani kolem svěcení žen, především do vysokých funkcí. Anglikánská církev již dlouho umožňuje svěcení žen za kněze, ale za biskupy tomu tak nebylo a dosud to není běžné.

V posledních letech se dokonce hovořilo o tom, že by situace mohla vést až k rozpadu světové anglikánské církve a rozkolu mezi křesťany.

Anglikánská církev má ve světě podle odhadů 77 milionů členů, z toho asi 25 milionů v Anglii. Vzhledem ke své volnější struktuře nemá anglikánská církev jednu hlavu, jejíž rozhodnutí by byla pro všechny závazná, jako je tomu u římskokatolické církve v čele s papežem.

Foto:
1) Mary D. Glasspoolová / autor: The Episcopal Diocese of Los Angeles
2) Závěr Lambethské konference / autor: ACNS/Tumilty