Vyšší odborná škola sociální a teologická – DORKAS v Olomouci pořádá přijímací pohovory, které proběhnou v úterý 24.8. Trvá možnost ubytování ve studentské koleji Dorkas, která je součástí školní budovy. Přihlášky je možné podat do 13. srpna. Ke studiu jsou přijímáni uchazeči, kteří získali střední vzdělání s maturitní zkouškou, mají vážný zájem o sociální práci a kladný postoj k diakonickému zaměření vzdělávacího programu. Příslušnost k některé církvi není podmínkou přijetí, uchazeč by však měl mít respekt ke křesťanskému zaměření školy a akceptovat vyučované předměty. Přijímací řízení probíhá formou individuálního pohovoru na základě motivačního dopisu. Další podrobnosti lze získat na webové adrese školy nebo na telefonním čísle 585 208 813.

Nový vzdělávací program
Pro školní rok 2010/11 škola Dorkas nabízí nový denní tříletý vzdělávací program „Sociální a diakonická práce“, který navazuje na zkušenosti z realizace stávajícího studijního oboru vyučovaného od roku 1996. Studenti jsou připravováni k výkonu profese sociálního pracovníka s kvalifikací podle zákona o sociálních službách. Uplatnění je všude tam, kde se provádí odborná sociální práce s klienty (jednotlivci, rodinami, skupinami a komunitami), a to v široké škále sociálních institucí nejrůznějších zřizovatelů (stát, církve, neziskové organizace atd.).

Specifickou profilací studijního oboru je příprava na sociální práci realizovanou v diakonických organizacích, případně podle osobních dispozic studenta pro uplatnění v křesťanských zařízeních volnočasových aktivit či přímo v církevní sféře v oblasti katechetické, evangelizační nebo pastorační služby. Při procesu vzdělávání jde o rozvíjení tří klíčových oblastí profesní přípravy: odborné, praktické a spirituální.

Vzdělávací program je koncipován multidisciplinárně tak, aby se studenti naučili komplexnímu přístupu při řešení sociálních a duchovních problémů. Teoretickou výuku tvoří tři vzájemně se prostupující a doplňující složky: všeobecně vzdělávací předměty, odborné sociální předměty a odborné teologické předměty. Pojetí i obsah vzdělávacího programu naplňuje Minimální standardy vzdělávání v sociální práci, jak je definovala Asociace vzdělavatelů v sociální práci, jíž je škola řádným členem od roku 1994.

Podstatnou součástí výuky je supervidovaná odborná praxe v celkovém rozsahu 21 týdnů (cca 30 % z celkového objemu výuky). Odborná praxe se koná především v sociálních institucích různého typu, zaměření a zřizovatelů. Diakonicky orientovaná praxe se koná v křesťansky orientovaných diakonických, charitativních a volnočasových zařízeních, případně ve sborech a farnostech křesťanských církví, misijních organizacích či v rámci duchovní služby ve vězeňství.

Pestrá historie školy
V roce 1991 založila křesťanská církev Bratrská jednota baptistů Biblickou školu v Olomouci. Chtěla tímto krokem navázat na více než dvacetiletou tradici Bohosloveckého semináře československých baptistů v Praze, jehož existence byla násilně ukončena v roce 1950 tehdejším komunistickým režimem.

Při zjišťování motivace prvních uchazečů o studium se ukázalo, že mnozí se nechtějí připravovat přímo na duchovenskou činnost, ale že by se rádi věnovali lidem starým, nemocným, tělesně či duševně postiženým, drogově či jinak závislým. Tak se do studijního programu vedle teologických předmětů dostaly také předměty zdravotní, sociálně-právní a další, týkající se bezprostředně sociální práce. Zájem o pomaturitní studium na Biblické škole záhy překročil rámec jedné křesťanské denominace a škola rozšířila svou působnost na všechny, kteří deklarovali kladný postoj ke křesťanské orientaci školy.

Biblická škola byla od září roku 1996 rozhodnutím Ministerstva školství zařazena do sítě škol pod novým názvem jako Vyšší odborná škola sociální a teologická v Olomouci. V roce 2003 byl název školy doplněn na Vyšší odborná škola sociální a teologická – DORKAS. Dorkas je řecké jméno ženy (v aramejské verzi Tabita), o které se píše v Bibli (Skutky apoštolů 9,36-41). Tato učednice Ježíše Krista konala mnoho skutků milosrdenství, kterými pomáhala svým bližním. Její smrt byla velice oplakávána, zvláště vdovami, které její službu citelně postrádaly. Poslaly pro apoštola Petra a ten jim ji po modlitbě vrátil živou. Dorkas se stala významnou svědkyní rané církve jednak svou praktikující vírou, jednak tím, že svou vlastní smrtí posloužila zjevení slávy zmrtvýchvstalého Krista.

V roce 2007 škola uzavřela smlouvu s Teologickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích o odlišných podmínkách pro přijetí uchazečů z řad absolventů naší školy o studium na TF JU a o podmínkách, na základě kterých může děkan TF JU uznat studentovi předměty absolvované v předchozím studiu na škole Dorkas.

Nově probíhají jednání o spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy. Již od vzniku školy probíhá spolupráce s řadou pedagogů Univerzity Palackého v Olomouci, kteří působí na Dorkas jako externí vyučující.

Duchovní profil školního společenství
Školní společenství je z hlediska duchovního profilu velice pestré. Jsou zde jednak studenti z nejrůznějších protestantských denominací od adventistů, baptistů pres různé evangelikály a evangelíky až k letničním, jednak početná skupina studentů katolických, a vedle těchto i tzv. "nezařazení" či "hledající".

Výuku teologických předmětů zajišťují odborně vzdělaní kazatelé z různých protestantských církví, kteří při svých teologických důrazech zohledňují ekumenicky přístup k přednášené problematice. Studenti hledající v Olomouci církevní zázemí zde naleznou řadu křesťanských společenství nejrůznějších denominací. Přímo v aule školy probíhá každé úterý večer biblické vzdělávání sboru Bratrské jednoty baptistů. Zajímavou příležitostí pro studenty je možnost zapojit se v Olomouci do činnosti Studentského křesťanského hnutí či Vysokoškolského katolického hnutí.

Zvláštní starost o duchovní klima školy má školní spirituálka. V této službě působí absolventka školy Dorkas, která poté absolvovala bakalářské studium na Katedre evanjelikálnej teológie a misie na Univerzite Mateja Bela v Banské Bystrici. Její činnost se odehrává ve třech základních oblastech: pastorace (osobní rozhovory, modlitební podpora, poradenství), mimoškolní aktivity studentů (bohoslužby, volný čas) a praktická pomoc pro přespolní studenty při zorientování se v městě Olomouci.

Zázemí studia
Škola disponuje výukovými prostory ve čtyřpodlažní budově na Blažejském náměstí 9 v Olomouci. Výuka probíhá v učebnách, z nichž dvě jsou vybaveny televizory a videorekordéry. Další učebna je vybavena počítači připojenými ke školní síti, přípojkami pro připojení studentských notebooků k internetu, dataprojektorem a projekčním plátnem. Knihovna-studovna, která je v době mimo vyučování přístupná pro samostudium studentů, je vybavena přípojkami na internet a počítači připojenými ke školní síti.

V budově školy je provozována i studentská kolej, což přispívá k vytváření hlubších vztahů mezi studenty. Studentům jsou po vyučování včetně víkendů k dispozici veškeré učebny i s jejich vybavením.

Škola poskytuje studentům knihovnické služby. Školní knihovna čítá více než 3800 českých titulů. Dále je k dispozici cizojazyčná knihovna s publikacemi v anglickém, německém, hebrejském a řeckém jazyce, které škole poskytly teologické semináře z USA a dárci z Velké Británie. Studenti mají v Olomouci možnost využívat také služeb Státní vědecké knihovny, Univerzitní knihovny a Knihovny města Olomouc.

Obědy jsou zajišťovány ve školní jídelně Střední zdravotnické školy. Studenti ubytovaní v budově školy si snídaně a večeře připravují sami v kuchyňkách studentské koleje.

Volný čas v Olomouci
Škola se nachází na skále nad jedním z olomouckých parků, v dosahu městské hromadné dopravy. Umístění školy v historickém centru města Olomouc usnadňuje studentům bohaté kulturní a sportovní vyžití. V Olomouci mají studenti příležitost zapojit se též do řady dobrovolnických aktivit – např. volnočasové aktivity pro děti a mládež pořádané místním sdružením YMCA nebo nízkoprahovým zařízením pro děti a mládež klub Zóna občanského sdružení Pro Vás.

Sestaveno s využitím materiálů školy.