Příležitostný autor vědecko-fantastických a dobrodružných příběhů v knize rozvedl vlastní léčebnou metodu, tzv. dianetickou technologii. Možná i proto, že předestřel návod, jak se zbavit nechtěných pocitů, emocí a iracionálních obav, které negativně ovlivňují duševní stav každého člověka, se kniha stala bestsellerem. A to i přes kritiku z odborných kruhů. Psychologové a lékaři Hubbardovi otevřeně vyčítali, že publikoval poznatky, které přestože se tváří odborně, nejsou podloženy vědeckými fakty a varovali veřejnost, že nastíněné metody jako auditing mohou být v rukách laiků nebezpečnou zbraní.

Hlavním léčebným prostředkem dianetiky je terapeutické sezení, během něhož v sobě auditovaný člověk v přítomnosti auditora opakovaně objevuje negativní zážitky. V rukou přitom drží přístroj E-metr, jakýsi detektor lži, který mu je pomáhá odhalit. Sezení obvykle pokračují do té doby, než mysl auditovaného nevykazuje stav clear. Stav clear znamená, že mysl je zbavena zábran pocházejících z minulých životů i toho současného a auditovaný je připraven nastoupit cestu k původnímu božství a stát se opět thétanem, duchovní bytostí mimozemské podstaty. Tyto metafyzické myšlenky však rodák z Nebrasky (narozen 13. března 1911) rozvinul až v dalších spisech.

Nebývalý zájem o dianetiku vedl ve Spojených státech ke vzniku mnoha neformálních dianetických center, vlastní Hubbardovy nadační aktivity však skončily bankrotem. Přesto v roce 1954 založil v Los Angeles Scientologickou církev. Ta dodnes vychází zcela výlučně z Hubbardova učení, v němž figurují subjekty typu galaktického krutovládce Xenua nebo vesmírné implantační stanice.

Poznatky týkající se vyšších stupňů scientologického učení jsou ale před veřejností i scientology na nižších úrovních tajeny a "vyclearovaný" zájemce musí za proškolení k vyšším třídám (je jich 12) vydat tučné sumy, jež mohou celkově vystoupat ke statisícům eur. Zprvu jsou však lidé obvykle oslovováni s bezplatnou nabídkou na složení Oxfordského testu schopností nebo vyzváni k absolvování kurzu úspěšné komunikace.

Odborníci spojují scientology nejen se snahou o zisk - majetek církve, který zahrnuje nemovitosti snad na všech kontinentech, je odhadován na miliardy dolarů - ale i s vymýváním mozků. Členové přísně hierarchizované církve (dianetická centra jsou pouhou branou), v jejímž čele po smrti zakladatele Hubbarda v roce 1986 stanul nyní padesátiletý David Miscavige, odmítají například psychiatrickou léčbu. Zdokumentován byl případ, kdy psychicky nemocnou Francouzku Martine Boublilovou drželi v roce 2008 scientologové dva měsíce v izolaci v nelidských podmínkách na Sardinii.

Bývalí členové Scientologické církve si rovněž stěžují na nátlak, kterému byli vystaveni ze strany církve, když se rozhodli opustit její řady. V pohledu na Scientologickou církev nejsou jednotní ani religionisté ani politici. Vnímání církve osciluje mezi náboženskou společností, svéráznou formou psychoterapie až po zástěrku výnosných podnikatelských aktivit s nepřehlednou strukturou.

Podle tiskové kanceláře Scientologické církve sdružuje organizace téměř 8000 scientologických církví, misí (dianetických center) a skupin ve více než 160 zemích. K nejznámějším scientologickým tvářím patří američtí herci Tom Cruise s partnerkou Katie Holmesovou nebo John Travolta.

V ČR není Scientologická církev státem registrovanou církví. Při sčítání obyvatelstva v roce 2001 se k ní hlásilo 110 osob. Zatímco ve Spojených státech získali scientologové v roce 1993 jako církev daňovou výjimku, německé úřady zastávají i nadále názor, že v případě scientologů jde především o společnost zabývající se hospodářskou činností a církev neuznávají. Pro její zákaz v roce 2008 nicméně nenalezly dostatek důkazů.

Foto: L. Ron Hubbard / Able.org