David Cameron a Benedikt XVI.Podle Camerona naslouchala papeži celá Británie

Papež Benedikt XVI. včera navečer odletěl z Velké Británie, kde uskutečnil vůbec první oficiální návštěvu hlavy katolické církve. Vatikán označil cestu za velmi úspěšnou. Na letišti v Birminghamu se s papežem rozloučil britský premiér David Cameron, který zdůraznil, že papež mluvil k zemi s šesti miliony katolíků, ale že mu naslouchala země se 60 miliony občanů.

Blahořečený kardinál Newmann patří k nejvýznamějším teologům 19. století

Nejvýznamnějším bodem papežova nedělního programu bylo blahořečení britského kardinála Johna Henryho Newmana. Liturgie pod širým nebem v Birminghamu, během níž ho papež blahořečil, se podle médií zúčastnilo více než 50.000 lidí, podle Arcibiskupství pražského i kardinál Miloslav Vlk. Benedikt XVI. vůbec poprvé od chvíle, kdy se stal papežem, někoho blahořečil osobně. Podle zpravodajského serveru BBC tím chtěl zdůraznit Newmanův význam. Newman žil v 19. století a účastnil se anglikánského reformního hnutí, jehož cílem byla obnova církevního náboženského života v Británii. V roce 1845 však konvertoval ke katolicismu. Bývá označován za jednoho z největších teologů 19. století. Jeho blahořečení je krokem, který v katolické církvi předchází možnému prohlášení za svatého.

Papež připomněl výročí bitvy o Británii

Benedikt XVI. v neděli při bohoslužbě připomněl i letošní 70. výročí letecké bitvy o Británii za druhé světové války. Papež, jenž pochází z Německa a za druhé světové války byl přinucen vstoupit do Hitler Jugend, vzdal hold Britům, kteří bojovali proti "zlé ideologii" nacistického režimu. "Po sedmdesáti letech si se zahanbením a hrůzou připomínáme strašný rozsah zmaru a devastací, které s sebou válka přinesla," řekl. Zdůraznil přitom, že je třeba usilovat o mír všude, kde se objeví hrozba konfliktu.

Nedaleko místa, kde se bohoslužba konala, se sešla i malá skupina papežových odpůrců, kteří protestovali proti návštěvě hlavy katolické církve v Británii. BBC uvedla, že zde před zahájením bohoslužby demonstrovalo asi 20 lidí.

Protipapežská demonstrace

Výrazně větší účast byla na sobotní protipapežské demonstraci v Londýně, které se zúčastnilo několik tisíc lidí. Protest byl největší demonstrací od nástupu Benedikta XVI. do úřadu před pěti lety. Demonstranti kritizovali jak samotnou přítomnost papeže v Británii, tak postoje Vatikánu vůči používání kondomů, homosexuálům a svěcení žen.

Význam evangelia pro sekularizované prostředí

Papež se včera také setkal s anglickými, skotskými a velšskými biskupy a v projevu k nim se znovu dotkl "ostudného zneužívání dětí a mladých lidí kněžími a řeholníky", které podle něho vážně podlomilo morální důvěryhodnost církevních představitelů. "Musíme žít naprosto koherentním, pokorným a svatým životem, pokud máme být skutečně křesťanskými vůdci," prohlásil.

Poukázal dále na "naléhavou nutnost hlásat evangelium v (dnešním) hluboce sekularizovaném prostření". Hovořil i o následcích finanční krize a přitom vyzdvihl roli křesťanů při zdůrazňování potřeb chudých a znevýhodněných. Soudobé události podle něho poskytují dobrou příležitost "k povzbuzení lidí, aby usilovali o nejvyšší morální hodnoty (...) navzdory všeobecně rozšířenému a rostoucímu cynismu dokonce i vůči pouhé možnosti poctivého života".

Čtyřdenní návštěva Benedikta XVI. byla první oficiální návštěvou hlavy katolické církve v Británii. V roce 1982 tam sice byl jeho předchůdce Jan Pavel II., ale jen neoficiálně.

Foto: Thepapalvisit.org.uk