Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získal v ponděli 4. října britský fyziolog Robert Edwards. Svoji kariéru věnoval výzkumu neplodnosti a stal se průkopníkem umělého oplodnění, kterým přišly od roku 1978 na svět čtyři miliony lidí. Proti jeho ocenění se postavil Vatikán, výběr označil za zcela nevhodný.

"Jeho práce umožnila léčit neplodnost, se kterou se potýká více než deset procent párů na celém světě," píše Institut v prohlášení k udělení Nobelovy ceny a dodává, že jsou Edwardsovy lékařské počiny milníkem ve vývoji moderní medicíny.

Kariéra
Edwards se narodil 27. září 1925 v Leedsu. Vystudoval biologii na univerzitě ve velšském Bangoru a skotském Edinburghu. V roce 1958 nastoupil jako vědec do londýnského Národního institutu pro lékařský výzkum. O pět let později odešel do Cambridge, kde nejprve vyučoval na univerzitě, posléze si se svým kolegou Patrickem Steptoem založili kliniku Bourn Hall Clinic, která se věnovala metodě mimotělního oplodnění.

Objevy

Edwards vyšel z předchozích objevů, podle nichž bylo možné oplodnit králičí vajíčko spermatem i mimo tělo samice, a pokusil se najít metodu, která by byla aplikovatelná u lidí. Při svém výzkumu popsal princip dozrávání vajíček, objasnil význam hormonů pro tento proces a objevil podmínky, za kterých jsou vajíčko a spermie schopny oplodnění.

Bývalý profesor na Cambridgeské univerzitě, který před týdnem oslavil 85. narozeniny, a jeho už zesnulý kolega Patrick Steptoe v roce 1968 dokončili výzkum mimotělního oplodňování ženských vajíček. Při svých pokusech museli čelit nevoli vlád a některých médií. Potýkali se také se skepsí svých kolegů. Edwards se přesto skálopevně držel svého hesla, že nejdůležitější věcí na světě je mít dítě.

Jejich činnost se nelíbila ani katolické církvi. Vatikán nyní také vyjádřil nespokojenost nad oceněním. "Myslím, že ocenění Roberta Edwardse je zcela nevhodné a nevyvolává právě málo důvodů ke znepokojení nad touto volbou," řekl podle agentury ANSA předseda Papežské akademie Ignacio Carrasco de Paula.

Lékař, který pomohl na svět čtyřem milionům dětí

Na úspěch si musel počkat až do 25. července 1978. Ten den se narodila Louisa Brownová, první dítě "ze zkumavky". Od té doby tímto způsobem přišly na svět více než čtyři miliony lidí. Edwards získal už v roce 2001 prestižní americkou lékařskou cenu Alberta Laskera. Od té doby se na veřejnosti příliš neobjevoval. Nyní je prý natolik nemocný, že nemůže dávat rozhovory.

Nobelův výbor svou volbou část odborné veřejnosti překvapil. Mnozí prominentní experti považovali za letošního favorita japonského biologa Šinju Jamanaku, jenž přišel na způsob získávání kmenových buněk z kůže. Lékařství a fyziologie je každoročně prvním oborem, v němž se Nobelova cena vyhlašuje. Součástí prestižního ocenění je odměna ve výši deset milionů švédských korun (zhruba 265 milionů korun českých).

Foto: AP,

Doplnění o stanovisko předsedy Papežské akademie pro život, biskupa Ignazio Carrasco de Paula (Vatikánský rozhlas 5.10.2010)

Udělení Nobelovy ceny prof. Edwardsovi vyvolalo velký konsensus i nemálo rozpaků. Osobně bych volil jiné kandidáty, jako McCullock a Till, objevitele kmenových buněk, nebo Yamanaku, který objevil indukované pluripotentní kmenové buňky, uvedl předseda Papežské akademie pro život, biskup Ignazio Carrasco de Paula. Rozhodnutí výboru nehodnotí jako nemístné. Jak řekl, odpovídá logice sledované při udělování této ceny a tento britský vědec skutečně otevřel novou a důležitou kapitolu v oblasti lidské reprodukce. Španělský biskup, který stojí v čele vatikánské instituce Pro vita připomíná, že Edwardsovy výsledky mají všichni před očima, počínaje Louisou Brownovou, prvním dítětem „ze zkumavky“, která je dnes třicetiletá a stala se matkou zcela přirozeným způsobem.

Stejně tak ale rozhodnutí komise vyvolává rozpaky. „Bez Edwardse by tu nebyly mrazáky plné embryí čekajících na přenesení do dělohy nebo, s větší pravděpodobností, na to, že budou použity ve výzkumu nebo že zahynou jen tak, ode všech zapomenuta,“ - říká mons. Carrasco. Robert Edwards vsadil všechno na oplodnění in vitro a implicitně dovolil donace a obchod, který se přímo týká lidských bytostí. Nijak ovšem neposunul výzkum patologií vedoucích k neplodnosti. Řešení tohoto vážného problému přijde z jiné strany, bude méně nákladné a je už ve velmi pokročilé fázi, uvedl mons. Carrasco pro Vatikánský rozhlas.

Související články a zprávy:

Hnutí pro-life kritizuje udělení Nobelovy ceny za lékařství, vědci se v etických názorech rozcházejí

Nevzdávejte šanci na dítě!
Už nikdy umělé oplodnění, to raději adopci, říká herečka Slavíková

K tématu můžete vyjádřit svůj názor v diskuzi