Podstatně skromněji, než původně plánovalo, oslavilo 10 října palestinské město Jericho na západním břehu Jordánu 10.000. výročí svého vzniku. Oslavy se nakonec omezily na zasedání palestinské autonomní vlády, vojenské fanfáry, vytrvalecký běh a ohňostroj.

Předseda vlády Salám Fajad však na začátku zasedání řekl, že oslavy budou trvat několik let a zahrnou aktivity v celém údolí Jordánu. Podle něho nejde ani tak o oslavy, jako o "přihlášení se k národnímu projektu" (Palestinců). "Je to doplnění příprav na ustavení samostatného státu na palestinských územích, která byla okupována v roce 1967 - na západním břehu, v pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě," řekl Fajad.

Podle agentury AFP přičítají místní činitelé vinu za tlumenost oslav Izraeli jakožto okupační mocnosti, a mezinárodním sponzorům, kteří neposkytli prostředky na některé projekty spojené s výročím. Místní lidé prý ale říkají, že odpovědnost nesou i úřady, které do přípravy oslav nezapojily soukromý sektor. Založení Jericha se klade přibližně do období 9000 až 7000 let před naším letopočtem. Město je označováno za jedno z nejstarších, ne-li za vůbec nejstarší na světě. Datum oslav bylo zvoleno s ohledem na symboliku čísel - 10.000. výročí 10.10.2010.

"Představoval jsem si, že na 10.000. výročí tu budeme mít (amerického prezidenta) Baracka Obamu, že tu uvítáme vedoucí osobnosti planety," řekl AFP zklamaný starosta dvacetitisícového města Hasan Husajn. Velké sny se ale rozplynuly, stejně jako představy, že při oslavách budou slavnostně uvedeny do provozu některé projekty infrastruktury. Jediný z nich, o němž se myslilo, že bude hotový včas - muzeum, které staví Rusko, nakonec zahájí provoz až 13. října.

JerichoMezi projekty, které se přes původní plány neuskutečnily, patří čistička vody v hodnotě 50 milionů dolarů (miliarda korun). Jericho si od oslav slibuje, že podnítí další zvýšení turistického ruchu. Zatím sem ročně přijede asi 500.000 zahraničních návštěvníků, což je na západním břehu Jordánu nejvíc po Betlému.

Jericho se objevuje i v příbězích Starého zákona. Prvním městem, které Izraelité dobývají po překročení Jordanu v Kanaanu, je právě silně opevněné Jericho. Město bylo dobyto zázrakem pod vedením vůdce izraelského lidu Jozue. Podle knihy Jozue dostal od Boha pokyny k jeho dobytí. Jozue měl s vojskem po šest dní pochodovat jednou denně okolo města s průvodem kněží, kteří troubí na beraní rohy a nesou „truhlu smlouvy“. Sedmý den mají obejít město sedmkrát a nakonec mají všichni válečníci křičet válečný pokřik. Při tomto pokřiku se zdi Jericha zhroutí a vojáci vtrhnou do nechráněného města a zničí ho. Známá je píseň s refrénem: Jozue, ten porazil Jericho, dolů hradby padají.

Foto: Wikipedia Commons, Jean Fouquet, Dobytí Jericha, 1470-1475