Filmoví producenti z hollywoodské továrny na sny vidí v konzervativních amerických křesťanech poslední šanci, jak udržet upadající průmysl stříbrného plátna nad vodou. Napsal o tom v říjnu deník Daily Telegraph. Příkladem může být film Secretariat, rodinný příběh o tom, jak matka čtyř dětí převezme po svém nemocném otci chov závodních koní. I navzdory tomu, že o dostizích neví téměř nic, se jí podaří společně s trenérem – jehož nehraje nikdo jiný než slavný John Malkovich – vychovat nejslavnějšího koně všech dob – Secretariata. Tento plnokrevník vyhrál v roce 1973 v USA prestižní a slavnou trojnásobnou dostihovou korunu. Film, který přijde do českých kin v únoru, začíná a končí citací z biblické knihy Jób, a v klíčovém a zároveň nejdojemnějším okamžiku udeří na city křesťanským tradicionálem Ó šťastný den. „Hollywood se snaží za každou cenu dostat do kin diváky z takzvaného biblického pásu,“ píše list. Biblickým pásem se myslí neformální oblast jihovýchodních států USA, spojovaná s konzervativním protestantismem.

Filmový průmysl neprožívá v posledních letech nejlepší období. Zisky z prodeje DVD se vypařily, snahy nalákat diváky na trojrozměrné „3D“ filmy také příliš nezabírají, nekonečná nastavovaná kaše se superhrdiny omrzela tvůrce i herce a filmy natáčené podle počítačových her lákají jen zaryté příznivce předloh. Posledním pokusem oživit stagnující zájem je snaha přesměrovat do kin pravidelné účastníky nedělních bohoslužeb. Zmíněný „sportovní“ snímek o slavném koni pořídilo studio Disney za 35 milionů, reklamní kampaň se zaměřila především na křesťanská shromáždění. Kostely a farnosti obdržely zdarma upoutávku, plnou biblických citátů a narážek, a pro věřící byly zřízeny speciální předprojekce, v nichž se zdůrazňovala spirituální stránka filmu.

Jde o odvážný krok, protože v očích puritánských křesťanů jsou dostihy až příliš často spojovány se světem hazardu. Producenti se však konzervativců nezalekli a rozjeli agresivní kampaň. Režisér Randall Wallace dokonce propagoval film na stránce HollywoodJesus, kde tvrdil, že příběh triumfu všemi odepisovaného koně lze vnímat jako „oslavu křesťanské víry a naděje“. „Věřím v sílu příběhu, který má v americké tradici prominentní postavení. Ježíš se také nehádal o dogmata, a místo toho vyprávěl lidem příběhy,“ tvrdí režisér.

Tradičních témat odpuštění a vykoupení se drží i další snímky. Například film Duše surfařky vypráví o životě Bethany Hamiltonové, která se odmala chtěla stát profesionální surfařkou. Dne 31. října 2003 přišla na moři o levou paži poté, co na ni zaútočil žralok. To ji však neodradilo od uskutečnění jejího velkého snu. Ve filmu, který je plánován na příští rok, hrají mimo jiné populární Helen Huntová a Dennis Quaid.

Hollywoodské tažení za křesťanskými diváky neponechává nic náhodě. Pro kazatele a faráře existují speciální internetové stránky, kde si mohou stahovat úryvky z filmů a využít je ve svých kázáních. Ke každému klipu je připojen biblický verš, pro případ, že by duchovní nevymysleli vlastní oslí můstek ke kázání. Pro kazatele se také promítají filmy s několikaměsíčním předstihem, aby mohli své kongregace včas informovat a doporučit návštěvu kina.

Potenciál, ukrytý v této cílové skupině, poodhalil loni zcela nečekaný úspěch snímku Zrození šampióna, s nímž slavilo úspěch studio Warner Bros. Jde o pravdivý příběh chudého, nevzdělaného a hodně vysokého afroamerického chlapce Michaela Ohera, který byl adoptován rodinou Tuohyů a stal se jedním z nejslavnějších hráčů amerického fotbalu. Adoptivní matku hraje Sandra Bullocková, a klipy z filmu byly rozeslány do 22 tisíc tzv. megakostelů, velkých křesťanských obcí s mnohatisícovou nedělní návštěvností. Pastoři zároveň dostali ke každé scéně biblický komentář – například ve scéně, kdy matka Leigh Ann zastaví auto a naloží bezprizorního Ohera, měli kazatelé použít text z Matoušova evangelia 25. kapitoly, pojednávající o přijímání cizinců.

Výsledky kampaně byly pro filmové tvůrce svého druhu zázrakem. Každý z velkých kostelů má minimální účast 4000 lidí, takže klipy shlédlo 8,8 milionů diváků. Ti pak šli po bohoslužbě rovnou do kin, aby zjistili, jak děj dopadne. Snímek vydělal překvapivě 309 milionů dolarů, což je desetinásobek pořizovacích nákladů. Sandře Bullockové navíc vynesl Oskara za nejlepší ženskou představitelku v hlavní roli. Podobně razantní kampaň okolo Secretariata už dnes vede ke spekulacím, zda hlavní představitelka ve filmu o koních Diane Laneová tento úspěch nezopakuje.

Propagací křesťanských filmů se zabývá společnost Grace Hill Media, která zpopularizovala mezi americkými křesťany na 300 filmů a promítla je 150 tisícům duchovních. „Nevím, jestli jste byli v poslední době v americkém kostele, ale pokud ano, víte, že to je místo s mnoha obrazovkami, které vystřídaly varhany z dob našich dědečků,“ říká Jonathan Bock z Grace Hillu. „A pokud jste pastor, a nechali jste koupit nejmodernější obří plazmovou obrazovku za 35 tisíc dolarů, pak na ni asi nebudete promítat pouze texty písní. Musíte použít filmy – kážete-li o vykoupení, prostě použijete záběry z věznice Shawshank“.

Přesně tohle dělá například pastor Phil Hotsenpiller v jihokalifornském megakostele s nedělní návštěvností okolo 8500 věřících. Káže před obrazovkou o rozměrech 12 x 6 metrů, přičemž v rozích sálu jsou pro jistotu ještě dvě poloviční projekční plochy. V posledním kázání hojně využívá filmovou postapokalyptickou vizi Cormaca McCarthyho Cesta. Kázání s filmovými klipy jsou „trendy“ – dnes na ně narazíte po celých Spojených státech. „Obrazovka je kazatelnou dneška. Lidé si osvojují hodnoty a formulují představy o Bohu podle obrazovky. Netvrdím, že je to nejlepší způsob, ale na druhou stranu zabírá na desetitisíce věřících,“ říká závěrem duchovní a promítač v jedné osobě.

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6)

Foto: Wikipedia.org