Anglikánští věřící v Káhiře i v dalších městech v Egyptě jsou podle britského on-line Magazínu Church Times v pořádku a nezranění, navzdory bezprecedentní nejistotě, která v zemi panuje. Anglikánskou katedrálu Všech svatých v Káhiře i blízké kostely střeží mladí muslimové bydlící v nedalekém okolí. Nahrazují tak absenci místní policie.

V době největších nepokojů v Suezu panovaly obavy, že by mohl být poškozen místní kostel. Ten byl však ušetřen poškození díky armádní ochraně. Egypt přesto zůstává stále ve velkém napětí. Anglikáni v Egyptě vyzývají křesťany po celém světě, aby se modlili za mírové vyřešení situace v zemi a tak, jako všichni ostatní obyvatelé nervózně sledují vývoj situace.

To, co se dnes v Egyptě děje, nemá podle anglikánského biskupa Mouneera Anise z Alexandrie v Egyptě srovnání. „Jsme pokojným národem a chceme, aby to tak zůstalo“, uvedl biskup, který se obává i možného vzestupu Muslimského bratrstva. „Byl bych rád, aby se křesťané na celém světě modlili za bezpečnost všech Egypťanů, muslimů i křesťanů a za pokračování občanské, nikoliv náboženské vlády". Biskup Anise také uvedl, že ho hluboce dojata spolupráce muslimů a křesťanů při domobraně místních kostelů, domů a celých čtvrtí. Vyjádřil i obdiv zaměstnancům církve, kteří odmítli z Egypta odjet.

Z Egypta naopak odjela většina členů Episkopální církve. Člénové této kongregace jsou zejména cizinci: diplomaté, obchodníci a zaměstnanci nevládních organizací. Na výzvy k modlitbám reagovali i koptové v Anglii. Jejich přestavitel biskup Angaelos vyzval věřící i k třídennímu postu za bratry a sestry v Egyptě.

Podle zpravodajství Church Times se demonstranti zaměřili především vůči režimu prezidenta Mubaraka, přesto některé kostely napadení neunikly. Neznámý střelec vnikl do kostela Sv. Ondřeje patřící Spojené reformované církvi a vypálil několik výstřelů s výhrůžkou, že se znovu vrátí. Členové kongregace proto po jeho odchodu odnesli cenné věci z kostela do svým domovů, aby zabránili jeho vyrabování v době panujícího bezvládí.

Mezi lidmi v Egyptě ale panuje velké nadšení. Věci se po tolika letech mění, směrem, který nikdo neočekával, uvedl pro britský portál prof. mezinárodní školy Iain Baxter. Dlouhodobě panovala všeobecně negativní nálada a to zejména mezi miliony chudých lidí, kteří žijí pod hranicí chudoby.

"Když jsem se procházel po egyptských městech, měl jsem čím dál tím hlubší pocit, že se zde zastavil čas. Rozpadlé budovy, ulice plné žebráků a dětí pracujících za kůrku chleba ve špinavých dílnách. Chudí jsou na každém kroku, jako by tento bezútěšný stav byl jejich trvalým osudem". Lidé si stěžují na korupci, na to, že bohatí jsou čím dál tím více bohatší a chudí chudší. Neskrývám svoji obavu, že vybuch v těchto arabských městech může být větší než jsme si představovali

Přeložil Jan Kirschner, foto: The Church Times, modlící se demonstranti mezi tanky, milion demonstrantů na náměstí Tahir