Karel Schwarzenberg - ministr zahraničíMinisterstvo zahraničních věcí připravuje návrh dalšího postupu ve věci mezinárodní smlouvy s Vatikánem, napsal dnes server Aktuálně.cz. Česko-vatikánská smlouva by měla upravit vztah mezi českým státem a římskokatolickou a řeckokatolickou církví, neřeší financování církve. Podle pražského arcibiskupa Dominika Duky se zřejmě nebude psát nová smlouva, pouze se upraví text, který sněmovnou neprošel v roce 2003.

Vztahy mezi ČR a Vatikánem byly obnoveny před dvaceti lety, smlouvu se však zatím uzavřít nepodařilo. Byla sice v červenci 2002 podepsána, Poslanecká sněmovna ji ale v květnu následujícího roku odmítla ratifikovat. Česko je jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Záměr vyřešit v co nejkratší době otázku vztahů a majetku mezi státem a církvemi, a tím i mezi ČR a Vatikánem, vloni po volbách vyjádřila rodící se koalice ODS, TOP 09 a VV.

Velké změny nejsou potřeba

Dominik Duka“V současné době ministerstvo zahraničních věcí analyzuje možné kroky ve věci mezinárodní smlouvy s Vatikánem. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg chce vládě předložit materiál o návrhu dalšího postupu. Termín však zatím nebyl s ohledem k probíhajícím konzultacím v Česku stanoven,” uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Podle Duky není třeba dělat v původním textu smlouvy velké změny. “Spíš je potřeba tento text, který je starý sedm let, aktualizovat. Věci se za tu dobu změnily, například nemáme povinnou vojenskou službu. Jsou tedy nutné jisté redakční úpravy,” řekl arcibiskup. Dodal, že smlouva by mohla být ratifikována ještě v tomto volebním období.

“Z rozhovorů, které vedu, mám dojem, že ve společnosti není vrcholná animozita, aby se tyto věci nedořešily. Smlouva s Vatikánem je garancí nejen pro římskokatolickou církev, ale i garancí, že podobně bude jednáno také s Ekumenickou radou církví a Federací židovských obcí. Vylučuje to určitá nebezpečí do budoucna, která by hrozila od některých agresivních náboženských skupin,” uvedl Duka.

Výhrady měl Klaus

K původnímu textu smlouvy měl velké výhrady také prezident Václav Klaus. Jeho kancléř Jiří Weigl současnou situaci popsal jako vyjasňování pozic mezi vládou, prezidentem a jejich partnery ve Vatikánu.

“Žádné politické rozhodnutí v tomto směru nepadlo. Je třeba posoudit do jaké míry je potřeba s textem pracovat, do jaké míry jsou změny rozsáhlé. Zájem prezidenta a politické reprezentace je, aby smlouva byla dokončena,”; sdělil Weigl.

Podle Aktuálně.cz však může situaci příznivě ovlivnit přátelský vztah Duky a Klause. Server připomněl, že Duka už díky tomu dokázal vyřešit jiný dlouholetý rozpor mezi státem a církví - spor o vlastnictví katedrály Svatého Víta. Také situace ve sněmovně, která v roce 2003 smlouvu odmítla, je jiná. “;Už to není tak dramatické téma, složení sněmovny se obměnilo,” řekl odborník na církve z řad ČSSD František Bublan.

Komplikací by naopak mohly být nedořešené majetkové vztahy mezi státem a církvemi. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) vloni po svém nástupu do funkce uvedl, že připraví nový návrh majetkového vyrovnání s církvemi. Částka, kterou církvím nabídne, bude ale prý menší než 83 miliard korun původně navrhovaných kabinetem Mirka Topolánka (ODS).

Foto: Martin Kozák / Wikipedia.org a DominikDuka.cz