Zatímco rakouská média informovala o tisících hektolitrech rozdaného teplého guláše a čaje, tisíce poutníků zůstalo celý den bez jakéhokoliv občerstvení. Jejich poutnické nadšení zůstávalo tak ušlapáno v bahně, ve kterém se brodili po kotníky.

Zklamané a rozhořčené obličeje poutníků. To jsou nejčastější zážitky českých organizátorů, kteří v sobotu pomáhali zvládnout situaci na letišti nedaleko Mariazell. Za hustého deště a v pěti stupňové zimě totiž mnozí zapomínali, proč do Mariazell přijeli. A není se jim opravdu co divit. Jedno překvapení totiž zde střídalo druhé.

Že bude v sobotu pršet a v neděli se dokonce objeví sníh s deštěm, to asi nemohli organizátoři předem vědět. Vzhledem k tomu, že jezdím do Rakouska už nějaký ten pátek, dalo se toto počasí, vzhledem ke geografické poloze a obvyklému klima v tuto roční dobu, přinejmenším předpokládat.

Špatně se člověku chápe celková neorganizovanost poutě, protože se s mokrou variantou moc nepočítalo. Rakušané v médiích hrdě říkali, že čekají sto tisíc návštěvníků. Bohužel jejich organizátorská příprava byla ztěží připravena na poloviční množství.

V Mariazell jsem měl úlohu moderátora. Byli jsme vyzváni českými kolegy, abychom šli pomoci s organizací poutníků. Ti se totiž v davu nejen ztráceli, ale nemohli se dostat k žádným informacím, protože většina starších lidí neovládá mimo češtiny žádný cizí jazyk. Mnozí se v sandálech po kolena stojící v bahně těšili alespoň na balíček s pláštěnkou. K překvapení všech se na dvacet tisíc lidí balíček nedostal.

Jeden po kolena zablácený český poutník na mě křičel, že si bude ztěžovat. Že nic tak hrozného v životě neviděl a že chce svůj balíček, který si zaplatil. Rakouští organizátoři nám řekli, že jsou tyto balíčky za pódiem. Tak tam byl „milý“ poutník odeslán. Jaké bylo naše překvapení, když nám za pět minut řekli, že už nikde balíčky nejsou. 

Podobných zážitků bylo v Mariazell více. Místo duchovní posily si tak mnozí z Mariazell odnesly domů nezapomenutelné zážitky zklamání a deprivace. A přitom tato pouť měla tak nádhernou duchovní myšlenku. Jak je vidět na reakcích poutníků, nejen duchem živ je člověk.