Ve snaze očistit svou pověst pošramocenou nedávným skandálem se zneužíváním dětí duchovními zpřístupní německá katolická církev kriminalistickým odborníkům osobní složky ze všech svých diecézí a umožní jim pátrat po případech sexuálních deliktů, které se v minulosti udály v řadách církve. Uvedl to německý magazín Der Spiegel, podle něhož s tím 20. června vyslovila jednomyslně souhlas Německá biskupská konference.

K dispozici budou osobní složky duchovních ze všech 27 biskupství

BamberkNa vyšetřování se má podle časopisu podílet tým Dolnosaského kriminologického výzkumného ústavu, který dostane k dispozici osobní složky německých duchovních za posledních deset let ze všech 27 biskupství, a z devíti diecézí dokonce osobní složky do roku 1945. Tým sestavený z bývalých státních zástupců a soudců v nich bude ve spolupráci s církevními pracovníky pátrat po důkazech o sexuálních útocích kněží a dalších příslušníků katolické církve.

V rámci jejich vyhodnocování chtějí obětem, které se podaří kontaktovat, předložit dotazník, v němž by skutky na nich spáchané popsaly. V dalším kole jsou pak plánovány podrobné rozhovory s oběťmi i pachateli, pokud k tomu budou svolní. Cílem je vytvořit studii, která popíše, za jakých okolností ke zneužívání docházelo a jak se k němu církev v minulosti stavěla, a vyvodit závěry, jak do budoucna zabránit jeho opakování. Práce na ní by měla trvat tři roky.

Vedle ní má vzniknout druhá studie, na níž se bude podílet skupina psychiatrů pod vedením uznávaného essenského soudního znalce Norberta Leygrafa. Ti budou vyhodnocovat posudky ze zhruba 50 případů, v nichž se kněží nebo členové řádů ocitli před soudem kvůli podezření ze spáchání sexuálního násilí a byli kvůli tomu psychiatricky zkoumáni.

Platit, platit, platit...

Skandál se zneužíváním dětí a mladých lidí v církevních zařízeních vypukl v Německu na počátku loňského roku a zasáhl řadu katolických i protestantských institucí. Většina případů se však odehrála v minulých desetiletích, a je tak z právního hlediska promlčená. Nejtvrději tato aféra dopadla na německou katolickou církev, která se v jejím důsledku potýká s výrazným poklesem důvěry veřejnosti i s úbytkem členů. Biskupská konference letos v březnu oznámila, že je připravena oběti pedofilie duchovních odškodnit až 5000 eury (120.000 Kč) a uhradit jim náklady spojené například s psychologickou léčbou. Odškodnění nabídl také jezuitský řád.

Foto: Bamberk / Wikipedia.org