Beverly Hughesová doufá, že vyvolá veřejný zájem – a získá finanční prostředky – pro dalitské děti, které se nacházejí v tíživé situaci. Je to skupina asi 250 milionů Indů, kteří jsou nazýváni „Nedotknutelní“. Jsou nejnižší a velmi opovrhovanou indickou kastou.

Dalitové jsou velmi chudí a často si nemohou dovolit ani ty nejzákladnější nezbytnosti jako jídlo, střechu nad hlavou a oblečení. Podle serveru Go The Extra Mile („Ujdi jednu míli navíc“) křesťanské organizace, která inspirovala Hughesovou k její cestě, jsou Dalitové segregovaní od zbytku společnosti a mají zakázáno modlit se v chrámech a používat vesnické studny. Často se jim také nedostane patřičného vzdělání. Hughesová řekla, že viděla devastující podmínky, ve kterých žijí dalitské děti, když dva a půl roku žila v Indii jako křesťanská misionářka. Onemocněla z kontaminované vody a vrátila se do Austrálie, ale brzy zjistila, že jí tamní život připadá až moc pohodlný.

Chtěla jsem se svým životem něco dělat

„Jednoho dne jsem ležela v posteli a myslela jsem na to, že chci se svým životem něco dělat a pomáhat ostatním. Unavovalo mě, že jsem se cítila spokojená se svým denním režimem, a prostě to, že jsem se cítila šťastná a spokojená se vším kolem mě,“ napsala na svůj blog.

Jako jeden z hlavních důvodů, proč se vydala na takovou cestu, Hughesová uvedla, že chce „pomáhat ostatním a něco změnit“. „Lidé často vidí kolem sebe nespravedlnost a je jim to líto, ale nikdy proti tomu nic neudělají. Já chci být člověkem, který proti tomu něco podnikne. Nechci se zajímat jen o své vlastní potřeby a o to, co chci já; je tu tolik jiných věcí, které by nás měly zajímat. Je úžasné, kolik životů se může změnit díky jednomu dobrému nápadu.“

Dalit znamená „zlomený“ nebo „rozdrcený

Slovo „dalit“ doslova znamená „zlomený“ nebo „rozdrcený“ a tito Indové jsou ostatními považováni za méně než lidi. „V Indii se s krávou zachází lépe než s Dality,“ napsal deníku Christian Post ve středu Joseph Raju, ředitel organizace Gospel Missions of India.

Raju komentoval také práci Hughesové a řekl, že vysvobozování Dalitů z chudoby a jejich přivádění ke Kristu je ten nejlepší způsob, jak jim pomoci. „Vyšší vrstva je nikdy neuzná a nepřijme, bez ohledu na to, jak se změní jejich vzdělání a majetek, protože kastovní systém v Indii je slepý a absurdní,“ řekl Raju. „Co může udělat (Hughesová), je to, že bude pokračovat v práci s křesťanskou komunitou, aby změnili srdce těch lidí z vyšší vrstvy i srdce Dalitů.“

Raju také řekl, že křesťanské školy v Indii jsou jedním z nejlepších prostředků, jak vzdělávat Dality akademicky, společensky a duchovně. Každý cent, který Hughesová získá ze své cesty, bude darován dalitským rodinám skrz program Bridge of Hope („Most naděje“). Tento program je v centrech, zmíněných Rajuem, která vzdělávají a slouží chudým dětem.

Hughesová nebude na své cestě sama. Kromě mnoha lidí, kteří se k ní přidají na kratší úseky této cesty, ji bude její kamarádka Joni Hoelová doprovázet po celou dobu. Hoelová vysvětlila, proč chce ujít tak dlouhou cestu, v blogovém příspěvku z konce září:

Volala jsem: „Bože, chci být schopná pomáhat ostatním lidem, plnit jejich sny, ale nemůžu, nemám na to zdroje,“ píše. „A teď si uvědomuji, že On řekl: Máš nohy, můžeš jít – použij to, abys pomohla ostatním lidem a mohla plnit jejich sny.“

Hughesová začala svoji třiačtyřicetidenní cestu minulou sobotu v Opeře v Sydney. Ukončit ji plánuje 13. listopadu v Melbourne.