Že vyšší věk nemusí znamenat překážku v účasti na slavném caminu, tedy pouti k hrobu sv. Jakuba ve španělském Santiagu de Compostela, si ve dnech od 8. srpna do 17. srpna vyzkoušeli senioři z řady měst východních Čech. Umožnilo jim to Diecézní centrum pro seniory Biskupství královéhradeckého, které se podílelo na organizaci poutního zájezdu, s nímž mohli místo navštívit. Účastníci se dopravili letecky přímo do Santiaga a z města Sarria absolvovali několik závěrečných etap poutní cesty.

Ubytováni byli v poutních domech v Portomarinu, Arzúe a Santiagu. Z nich každý den vyráželi na cestu a večer je vždy autobus přivezl zpět na ubytovnu. Ráno se opět začínalo na místě, kde předchozí den pouť skončila. Autobus představoval také zálohu pro případ, že by někdo musel ze zdravotních důvodů pochod přerušit. „Počasí nám přálo a téměř jsme nevěřili zprávám z domova, že v Čechách prší, je zima a dokonce si lidé v domech přitápí. Ubytování poskytovalo perfektní zázemí, krásný výhled do údolí a vždy jsme se do něj po denní porci kilometrů vraceli plni dojmů. Po dobu putování jsme měli každý den mši svatou, doplněnou o výborná kázání přítomných kněží. Poznávali jsme se se spolupoutníky ze Slovenska a zároveň vnímali krásy okolní krajiny se spoustou historických kostelů a klášterů,“ podělila se o dojmy z cesty Anna Matoušková. Do cíle putování, Santiaga de Compostela, došli po šesti dnech se všemi potřebnými razítky v poutnických průkazech, tzv. credenciálech. „Ke katedrále jsme se blížili za mírného deště, který však nikomu z nás radost nepokazil, spíše jsme ho brali jako symbol nového křtu.


Za oltář ke hrobu sv. Jakuba jsme se dostali až po vystání dlouhé fronty, ale vše - prohlídku, mši svatou, růženec i adoraci, jsme stihli ještě před koncem zavírací doby,“ popsala Anna Matoušková. Kromě hlavního cíle nemohla chybět návštěva mysu Finisterre, nejzápadnějšího bodu evropské pevniny. Dojem z výhledu na nekonečné prostory Atlantiku sice snižovala hustá mlha, ale přesto si poutníci prohlédli na skále připevněné pamětní desky připomínající, že až sem došlo v 15. století poselstvo českého krále Jiřího z Poděbrad. Pouť doplnily tři dny strávené v portugalské Fatimě a Aljustrelu, místě, kde se děti, kterým se Panna Marie ve Fatimě zjevila, narodily.




Foto: Veronika Čepelková