Křesťanská výtvarnice Kateřina Němcová našla svou cestu uměleckého vyjádření zejména v práci se dvěma přírodními materiály, které poskytují odlišný prožitek při vlastní tvorbě i v působení na diváka – s keramickou hlínou a hedvábím. V počátečním období vytvářela zejména keramické reliéfy, od 90. let i sochy.

Dobrý pastýř (1987)

Triptych světic – sv. Klára, Alžběta a Anežka (2009)

Kateřina Němcová o svém vztahu k používaným výtvarným technikám říká: „Hlína je úžasná, ale je šedá. Veškeré vzrušení tvorby se odehrává v šedi. Glazury jsou matně zbarvené: bílé, béžové, kalně růžové, zazáří až po výpalu, kdy je předmět už vlastně minulost. Když jsem v devadesátých letech viděla malbu na hedvábí, byla jsem uchvácena. Zářivé, snadno se mísící barvy, citlivě reagující na každou kapku vody, dotek štětce, zrno soli, to vše mě okouzlilo a já se zamilovala právě do toho, čím keramika nebyla.“ Do svého výtvarného repertoáru tak Němcová zařadila malbu na hedvábí – zpracovala řadu biblických výjevů a křesťanských příběhů, dalším významným okruhem jsou pražské motivy, ale i tvorba moderních liturgických rouch a štol.

Noemi a Rút (1999)
Zlatá Praha (2007)

ornát

štola

Kateřina Němcová se realizuje i v užitém umění – její tvorba vychází z přesvědčení, že předměty každodenní potřeby mají v duchu secesních principů kultivovat prostředí svou vytříbenou krásou. Vytvořila již bezpočet svícnů, váz, misek i dalších kusů nádobí, křestních souprav, knižních vazeb, hedvábných šátků, ale i drobných kusů nábytku. „Šťastně pracuji se dvěma živými materiály, které miluji,“ říká o své profesi.Čajový servis (2011)

Méně známé je, že se Kateřina Němcová věnuje též grafice - grafické návrhy vytváří spíše jako svou zálibu a v naprosté většině nebyly nikdy veřejně prezentovány.

Obálka ke knize Sinclaira LewiseObálka ke knize Vladimíra Holana

Umělecký styl Kateřiny Němcové vyzrával v postupném objevování různých výtvarných možností, její díla k sobě harmonicky ladí a s neokázalou samozřejmostí sdělují hluboce křesťanské duchovní skutečnosti v živém souladu s radostí ze stvoření.

Galerie Argilla - internetové stránky ateliéru Kateřiny Němcové. Kamenný obchod naleznete na adrese Husova 8, Praha 1.