Dva čelní nizozemští konzervativní poslanci vyzvali tamní katolické biskupy k rezignaci ve spojitosti se zveřejněním rozsáhlé zprávy o zneužívání mladistvých členy katolické církve. Holandský premiér Mark Rutte zároveň oznámil, že jeho vláda zvažuje v některých případech nepřihlížet k promlčecím lhůtám trestných činů zmíněných ve zprávě a umožnit tak trestní stíhání viníků. U státního prokurátora bylo již podáno trestní oznámení na bývalého rotterdamského biskupa Phillipa Bära. Právní zástupce na straně obětí sexuálního zneužívání žaluje Bära pro jeho údajné zatajování zneužívání během jeho období v úřadu biskupa mezi lety 1983 – 1993.

Žádný ze současných biskupů není osobně zodpovědný

Četné hlasy uvnitř katolické církve ale odmítají současnou situaci v Holandsku nahlížet jako celkový morální úpadek uvnitř tamní církve. Holandská církev je známa svými pokrokovými a liberálními tendencemi inspirovanými Druhým vatikánským koncilem. Studie, která byla zveřejněna 16. prosince, uvádí, že v nizozemské církvi došlo mezi lety 1945 – 2010 k 10 000 až 20 000 případům sexuálního zneužívání dětí a mladistvých členy katolické církve. Zkoumaná míra sexuálních přečinů se pohybovala od nevhodných sexuálních návrhů po znásilnění. 17. prosince na závěry studie reagoval vicepremiér a katolík Maxime Verhagen a prohlásil, že „církev byla silně poškozena“ a biskupové by měli zvážit rezignaci. Verhagen je členem středo-pravicové politické strany Křesťansko-demokratická výzva (Christen Demokratisch Appél), která má s katolickou církví tradičně dlouhodobé přátelské vztahy.

Dvanáct dní poté vyzval vedoucí představitel konzervativní protestantské Reformované politické strany Kees van der Staaij v televizním přenosu k odstoupení některého z biskupů, což by podle jeho slov „vyslalo signál, že katolická církev bere tento problém vážně“. Biskup Gerard de Korte z groningen-leeuwardenské diecéze sdělil nizozemskému tisku: „Žádný ze současných biskupů nebyl osobně zodpovědný. Pokud by tomu tak bylo, bylo by odstoupení na místě.“

Závěry zprávy nás naplňují pocitem hanby a zármutkem

Zvláštní komise prostudovala celkem 1800 stížností, ve kterých bylo jmenováno okolo 800 kněží, řeholníků a laiků. 105 z nich je stále naživu. Komise vedená bývalým protestantským vládním ministrem obvinila vedoucí představitele církve ze „selhání při správě církve“ a dále uvedla, že většina stížností nebyla nikdy církevními zástupci nahlášena na policii k prošetření. Utrechtský arcibiskup Wim Eijk za celou církev prohlásil, že „závěry zprávy nás naplňují pocitem hanby a zármutkem“.

18. prosince tak byl po celém Holandsku během bohoslužeb přečten omluvný list a tamní katolická církev oznámila rozhodnutí kompenzovat oběti sexuálního zneužívání finančně, a to částkami v přepočtu od 13 tisíc do 2,5 milionu korun v závislosti na míře ublížení. Zpráva komise tak svým pochmurným obsahem navazuje na případ z loňského května, kdy holandské rádio oznámilo, že člen salesiánského řádu byl zároveň členem skupiny snažící se prosadit zmírnění pravidel pro pohlavní styk mezi nezletilými a dospělými.

Nadřízený zmíněného kněze, salesián p. Herman Spronck, se jeho názorů v holandském rozhlase zastal tvrzením, že „pouze v některých případech se dětem takovým jednáním ubližuje“. Salesiáni p. Sproncka za jeho výrok okamžitě zbavili funkce.

Šla liberální holandská církev po Druhém vatikánském koncilu ke dnu?

Někteří komentátoři v katolických kruzích naznačili, že by mohla existovat souvislost mezi zveřejněním výše zmíněné zprávy a všeobecně známou pokrokovou atmosférou v nizozemské církvi po Druhém vatikánském koncilu. V půlce prosince italský autor a Giacomo Galeazzi prohlásil, že kvůli tomuto pedofilnímu skandálu „jde liberální holandská církev ke dnu“. P. Enzo Bianchi, představitel známé italské klášterní komunity v Bose, se silnými vazbami na církev ve Vatikánu, tato tvrzení popírá. V eseji z 23. prosince Bianchi poznamenal, že více než 80 % stížností na církevní činitele v Holandsku se vztahuje k období před Druhým vatikánským koncilem. Ideologické spekulace podle Bianchiho nikomu nepomohou, zejména ne obětem sexuálního násilí v církvi.

National Catholic Reporter, Vol. 48, č. 6, Autor John L. Allen Jr., přeložil Jiří Procházka