Slovenský Štatistický úrad (ŠÚ) ve středu zveřejnil první část finálních výsledků sčítání lidu, které se konalo minulý rok v květnu. Oficiálně nejpočetnější církví zůstává Římskokatolícká církev, ke které se hlasí více jak 62 procent obyvatel Slovenska. Při posledním sčítání před 10 lety to přitom bylo 68,9 procenta obyvatel, v absolutních číslech to tedy znamená, že ubylo téměr 374 000 katolíků. Naopak přibylo obyvatel bez vyznání a výrazně také těch, kteří kolonku odmítli vyplnit, informuje Tkkbs.sk.

Sčítání"62 procent obyvatel s trvalým pobytem na Slovensku při sčítaní 2011 uvedlo v kolonce Náboženské vyznání Římskokatolickou církev," potvrdila ředitelka ŠÚ Ľudmila Benkovičová na středeční tiskové koferenci. Druhou nejpočetnější církví je podle výsledků Evangelická církev augsburského vyznaní, ke které se přihlásilo 5,9 procenta (2001 – 6,9 procenta) a třetí je Řeckokatolická církev s 3,8 procenty. (2001 – 4,1 procenta). U ostatních církví zůstal stav buď stabilní nebo se počet osob, které se k nim hlásí, mírně zvýšil. Největší nárůst zaznamela Evangelická církev metodistická, která má nyní 10 328 věřících (2001 - 7 347 věřících). Narostl rovněž počet těch, kteří sa přihlásili k netradičním a novým náboženstvím na 0,5 procenta (2001 – 0,1 procenta).

"Mírně se zvyšuje i podíl obyvatel bez vyznaní v porovnaní s sčítaním, které se konalo před deseti lety,“ upozornila Benkovičová. Zatímco v roce 2001 jich bylo 13,0 procenta (697 308 osob), statistici minulý rok zaznamenali 13,4 procenta (725 362). Najvíc obyvatel bez vyznání zůstává v Bratislavském (26,8 procenta), v Banskobystrickém (16,6 procenta) a Trenčianském kraji (15,3 procenta).

Výsledky ukázaly, že se výrazně zvýšil počet těch, kteří na otázku o náboženskom vyznání odmítají odpovědět. „Zatímco v roce 2001 na otázku o náboženském vyznání neodpověděla 3 procenta obyvatelstva, v roce 2011 tento podíl narostl na 10,6 procenta, což je více než 571 000 osob,“ uvedl ředitel odboru statistiky obyvatelstva Marián Horecký.

Biskupové: Úbytek věřících chápeme také jako důsledek čtyřicetileté ateizace

Na zveřejněné výsledky ve čtvrtek zareagovala prohlášením slovenská biskupská konference. Katoličtí biskupové v něm poděkovali všem, kteří se k církvím přihlásili a zároveň zdůraznili, že údaje vnímají s respektem, úctou a závazkem snažit se stále více autenticky žít podle evangelia.

"Statistický úbytek věřících chápeme také jako důsledek čtyřicetileté ateizace před rokem 1989. Naše zkušenost vypovídá o tom, že v posledním období k dramatickým změnám v religiozitě nedochází. Proces sčítaní byl provázený mnoha komplikacemi, jakými byly technické problémy, ale i rostoucí nedůvěra občanů vůči státu a veřejným institucím," napsali biskupové v dokumentu.

Infografika: Vít Luštinec