Občanští demokraté chtějí upravit vládní návrh majetkového vyrovnání s církvemi tak, aby při vydávání majetku musely církve jednoznačně prokázat, že ho původně vlastnily. Po dnešním jednání poslaneckého klubu ODS, který se věnoval speciálně otázce církevních restitucí, to ČTK řekl místopředseda poslanců ODS Marek Benda.

Benda: Nepůjde o zásadní změny

Žádné zásadní změny, které by vyžadovaly nové jednání s církvemi, ale podle Bendy ODS nežádá. Také podle dalších poslanců ODS zatím církevní restituce v klubu nemají radikální odpůrce. "Převážně jsme si věc vysvětlovali, povede to ale asi k drobným pozměňovacím návrhům ve věci prokazování, tak aby nebyly pochybnosti, že by církve nemusely prokazovat, že majetek skutečně vlastnily," řekl Benda.

Nynější verze návrhu obsahuje formulaci, podle níž při vydávání zemědělské nemovitosti církev připojí listinu nebo uvede důvody, z nichž vyplývá, že má na majetek nárok. "Tato skutečnost se má za prokázanou, není-li prokázán opak," stojí dále v návrhu zákona. Právě tato věta podle Bendy budila některé pochybnosti, a měla by proto ze zákona vypadnout.

"Bude pak jasné, že hmotně právní podmínky obsažené v úvodních paragrafech musí být opravdu přezkoumány, jako to bylo u všech předchozích restitucí, aby nebyla církev zvýhodněna," řekl Benda. Dodal ale, že církve jsou při prokazování nároku na restituce ve složitější situaci než rodiny, kterým se vracel majetek, o nějž přišly v době komunismu. "Na rozdíl od rodin, kde děti mnohdy ještě vlastnické tituly měly, tak na farách to nemusí někdy existovat či to pro ně bude složitější," míní poslanec. Záznamy o vlastnictví církevního majetku podle něj ale jsou i v pozemkových knihách.

Pozměňovací návrh, který by povinnost prokazovat vlastnictví vracených nemovitostí upřesnil, lze podle Bendy připravit v ústavně-právním výboru sněmovny. Jde podle něj pouze o "technickou" změnu, která by neměla vyžadovat nové kolečko jednání s církvemi.

Ani kritici mezi poslanci ODS nejsou kategoričtí

Poslanec Boris Šťastný ČTK řekl, že na klubu zmínil možnost vázat vyplácení finanční náhrady církvím na růst HDP. Při špatné hospodářské situaci by tak podle něj mohl stát platit jen určitou fixní částku, v lepších poměrech by se platba zvedla. Šťastný ale zároveň poznamenal, že změny parametrů vládního návrhu by zřejmě vyžadovaly nové jednání s církvemi, které by mohlo návrh ohrozit.

Podle Jana Vidíma na klubu zazněly některé výhrady k vládnímu návrhu, nemyslí si ale, že by toto téma poslance ODS nakonec rozdělilo. Také vnitrostranický kritik Petr Tluchoř ČTK řekl, že debata na klubu byla věcná a poslanci si věc především vysvětlovali. O konečném postoji k církevním restitucím rozhodnou poslanci ODS až před červnovou schůzí, na níž by se o klíčovém vládním návrhu mělo hlasovat.