Televize TA3 včera zveřejnila další dopis, který poslal odvoláný trnavský arcibiskup Róbert Bezák minulý týden slovenským biskupům a apoštolskému nunciovi Mario Giordanovi. Bezák v něm upozorňuje, že nedostal žádný dopis nebo dekret, který by ho zbavoval pastoračního řízení v trnavské arcidiecézi a byl přímo podepsaný Benediktem XVI. Bezák v dokumentu také připomíná, že několikrát Svatý stolec informoval o vážných problémech spojených se stavem a hospodařením trnavské arcidiecéze za působení jeho předchůdce Jána Sokola, ale nikdy nedostal žádnou odpověď.

V dopise arcibiskup Bezák také opět zdůraznil, že finální výsledky apoštolské vizitace, kterou vedl český biskup Jan Baxant a na základě které měl být odvolán, nedostal ani písemně, ani při žádném z osobních setkání. Biskup Bezák v textu mimo jiné souhlasí i s tím, aby 11 otázek, které mu zaslal prefekt Konference pro biskupy a údajně nebyly důvodem jeho odvoláním, byly zveřejněny.

Tiskový mluvčí Konference biskupů Slovenska (KBS) Jozef Kováčik pro magazín Christnet.eu již dříve uvedl, že se KBS se k dokumentům vyjadřovat nebude: "Není v kompetenci KBS vyjadřovat se k částečné komunikaci mezi arcibiskupem Bezákem a příslušnou kongregací Svatého stolce, i kdyby byla autentická." K listu se nechtěl vyjadřit ani arcibiskup a předseda KBS Stanislav Zvolenský. A to i přesto, že TA3 potvrdil, že tento list dostal. "Jde o dokumenty, které otec arcibiskup vybral z komunikace, která podléhá tajemství, nemám kompetenci to hodnotit," dodal Zvolenský.

Bezák dopis
Bezák dopis
Bezák dopis
Bezák dopis

Zdroj: TA3