OkoDariusz Oko z Papežské univerzity Jana Pavla II. v Krakově tvrdí, že bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák se vzepřel katolické nauce o homosexualitě. Řekl to v rozhovoru pro portál religia.onet.pl.

Kněz krakovské arcidiecéze Dariusz Oko (na fotce) sám sebe považuje za bojovníka proti homosexuální lobby uvnitř katolické církve. Nedávno se zviditelnil rozsáhlou studií S papežem proti homoherezi, kterou publikoval v polské revue Fronda. Zajímavé je, že celý text na pokračovaní odvysílal Vatikánsky rozhlas. V překladu ji publikovala i stránka české redakce Vatikánského rozhlasu. „Před časem se ke mně dostala informace z nejvyšších míst Vatikánu, že můj text je vnímán velmi kladně,“ řekl Oko.

V rozhovoru s názvem Homo-lobby má své lidi na klíčových postech v rámci církve, který v červenci zveřejnil portál religia.onet.pl a toto pondělí jeho překlad přinesla stránka českého tradicionalistického Institutu svatého Josefa, se Oko vrací i ke kauze Bezák. „Samozřejmě i v katolické církvi jsou duchovní, kteří se v této záležitosti vzpírají papeži. Zrovna v posledních dnech, právě z tohoto důvodu byli ze svých funkcí odvolání dva poměrně čerství biskupové: Róbert Bezák (52 let) z Trnavy na Slovensku a pak dominikán Vilhelm Lapelis (51 let) z Lipawy na Litvě,“ uvedl Oko. Biskup Lapelis rezignoval 20. července, několik dní před odvoláním Bezáka.

Homosexualisté prý velmi rychle mohou dosáhnout dominance v hierarchii církve

Homosexuální lobby je v katolické církvi podle Oka tak silná, že ohrožuje její jednotu. „Když budou dobře pracovat a navzájem se podporovat, mohou homosexualisté velmi rychle dosáhnout dominance v hierarchii církve a stát se skupinou, která „drží moc“, takže budou mít zásadní vliv na procesy nominování dalších a takto ovládnout život církve,“ varuje Oko. „Jak jsem napsal v textu „S papežem proti homoherezi“, pak např. mohou do seminářů přicházet noví adepti ke kněžství, kteří budou již mladšími partnery homosexuálních kněží. A když je potom rektor nebo jiný představený bude chtít vyhodit, tak to nakonec bude právě on, kdo bude vyhozen, nikoliv tito seminaristé. Nebo když bude chtít např. vikář bránit mladé před homosexuálním proboštem, tak nakonec to bude on, kdo bude disciplinárně trestán, šikanován a přeložen, nikoliv onen probošt.“

Pod homoherezí přitom Oko rozumí „nesouhlas s tvrzením, že homosexuální sklony jsou narušením osobnosti. Napadání přesvědčení, že homosexuální akt je v rozporu s přirozeností. Obránci homohereze rovněž souhlasí s tím, aby byli homosexuálové svěceni na kněze.“ Polský kněz zároveň zdůraznil, že Benedikt XVI. udělal z boje s homoherezí jednu z priorit svého pontifikátu.

O homosexuálech ve vysokých církevních pozicích píše ve své aktuální knize Chodzi mi tylko o prawdę i další známý polský kněz Tadeusz Isakowicz Zaleski. Proslavil se nejen svojí angažovaností v hnutí Solidarita, ale i zveřejněním jmen kněží, kteří spolupracovali s komunistickou tajnou policií. Tentokrát se konkrétním jmenům vyhýbá. Prozradit je chce jen v případě zřízení církevní komise, která by obvinění prošetřila. Podle Isakowicza Zaleskeho je čtenářům jeho knihy i tak jasné, o kom píše.

Na knihu kriticky reagoval na Slovensku známý jezuita Józef Augustyn. Homosexuálové mezi klérem jsou podle něho skutečným problémem, ale vyjádření Isakowicz Zaleského jsou „nejasná a povrchní“. Čím těžší jsou obvinění, tím silnější by měly být důkazy. Isakowicz Zaleski však žádné nenabízí, myslí si Augustyn.

Foto: swietajadwiga.diecezja.pl

Autor je odborným asistentem na Katedře žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku. Spolupracuje s portálem Postoy.sk, deníkem SME, týdeníkem .týždeň a teologickou revue Nové horizonty. Je autorem populárního slovenského blogu o dění v církvi Svetkrestanstva.sk.

Titulky redakční.