POZOR, ŠLO O SILVESTROVSKÝ HUMOR!! OMLOUVÁME SE, POKUD JSTE VZALI ČLÁNEK VÁŽNĚ NEBO TEXT VNÍMALI JAKO HLOUPÝ VTIP.

foto: Janko Krečmer, znak pána biskupa z Jihlavy

Podle zdroje blízkého České biskupské konferenci bylo na jednání biskupům v říjnu 2012 rozhodnuto, že schválí projekt Biskupství jihlavského, který má tisíce příznivců nejen na Vysočině. Na biskupa navrhli čeští biskupové papeži odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, který je v současné době výpomocný duchovní v Bánské Bystrici – Radvani.

„Česká biskupská konference samozřejmě okamžitě všechno popře. Jde o zatím přísně tajnou informaci,“ sdělil Magazínu ChristNet.eu zdroj blízký České biskupské konferenci. Podle jeho vyjádření byli proti takovému postupu tři biskupové. Ostatní tento postup schválili.

Jihlavské biskupství by mělo mít sídlo v krajském městě, kde by případnou katedrálou mohl být kostel sv. Jakuba nedaleko Masarykova náměstí. Samotnému biskupství by pak mohly sloužit přilehlé církevní objekty.

„Jedná se o velmi prestižní post prvního biskupa v nově zřízené diecézi. Lze to vnímat jako veřejnou omluvu biskupovi Bezákovi za jeho odvolání,“ sdělil Magazínu ChristNet.eu jeden z vysoce postavených katolických kněží, kteří nechtěl být jmenován. 

Pán biskup se již též preventivně pojistil proti možnému opětovnému odvolání volbou nového biskupského znaku. "Otec Bezák chce vyjít vstříc českému národu, a tak znak obsahuje všechny atributy českého národního moku," uvedl pro Magazín ChristNet.eu mluvčí pána biskupa Jožo Mrkvička. Protože Jihlava je staré německé město (Iglau), je ve znaku i německý nápis. "Otec biskup si to nechce rozházet ani s potomky vyhnaných původních obyvatel," dodal mluvčí. Symboly též nově oživují tradici eucharistie v duchu aggiornamenta. Tímto duchem byl otec biskup dobře znám. "Je ale otázka, zda to s tím zdnešněním pán biskup přeci jen znovu trochu nepřehnal a zda nebude zároveň  prvním i posledním biskupem jihlavským. "Přeci jen Gambrinus byl starý římský bůžek a teď v Římě vyznávají Hospodina," uvedl pro náš časopis vatikánolog Václav Groll.


Za arcibiskupa Bezáka se postavila řada osobností

Odvolání arcibiskupa na jeho první biskupské štaci v Trnavě vyvolalo ve slovenské katolické církvi i ve slovenské a zahraniční veřejnosti silný ohlas a podle některých novinových titulků rozdělilo slovenskou katolickou církev na dva tábory. Protože oficiální důvody nebyly oznámeny, v médiích a veřejnosti kolovalo mnoho zpráv z neoficiálních zdrojů různé důvěryhodnosti. Nejsilněji se šířila teorie o tom, že se jako nesmlouvavý a pokrokový arcibiskup znelíbil silným zájmovým skupinám, které se ve Vatikánu postaraly o jeho sesazení. 

Podle deníku Pravda.sk byly motivem odvolání administrativní a finanční nesrovnalosti zjištěné během vizitace. Mezi slovenskými věřícími vznikla petice se žádostí o vysvětlení tohoto kroku a řada protestů. V Bratislavě na Hlavním náměstí se 10. července 2012 konal koncert na podporu Bezáka, spojený s podepisováním petice. 

Pro média se za organizátory koncertu vyjadřoval Marián Pavlovič. Vrcholem koncertu bylo vystoupení operního zpěváka Miroslava Dvorského s klavíristou Danielem Buranovským. Internetovou petici na Bezákovu podporu podepsaly tisíce lidí. 

Konferencie biskupov Slovenska (KBS) vyzvala 10. července 2012 věřící, aby s respektem a důvěrou přijala rozhodnutí Svatého otce, a ve svém tiskovém prohlášení vytkla části věřících, že podléhá vlivu zkreslených a neúplných informací z médií. Zároveň připomněla, že důvody rozhodnutí se z důvodu ochrany zainteresovaných ve vyšetřování zpravidla nezveřejňují. 

Apoštolská nunciatura vytkla Bezákovi, že porušil papežské tajemství tím, že předčasně informoval o svém odvolání. Děkani několika farností nabídli na podporu Bezáka svou rezignaci. Zastal se ho například děkan v Seredi Peter Cibira či trnavský děkan Marcel Kubinec.