Papežovo poselství se střetává s životním stylem biskupů

František jede do práce...jako obvykle.
Autor: jezuici.pl

Do Vatikánu přišel papež, který káže pokoru a skromnost. Mnozí němečtí biskupové však mají k asketickému životnímu stylu velmi daleko, píše magazín Spiegel Online. „Problém je v tom, že mnohá knížata církve, jak se biskupům a kardinálům říká, dbají především na čistotu učení a svou službu chápou jako prestižní kariéru v církevní hierarchii. V tom se podobají bývalému papeži Benediktovi XVI. A náhle přišel pontifik, který jezdí v ojetém autě. Pro mnohé preláty není snadné uchovat si v takové chvíli loajalitu k samotnému papeži. František mění mnohá vžitá pravidla,“ píše Spiegel

V německé Fuldě se minulý týden sešla biskupská konference, jejímž hlavním tématem byly právě změny, které nový Kristův náměstek církvi přináší. „Tolik nejistoty snad ani nejvyšší biskupské shromáždění nezažilo,“ píše reportér týdeníku. Konzervativní stoupenci Benedikta XVI., jejichž neoficiálním mluvčím je kolínský kardinál Joachim Meisner, si stěžovali, že jejich role upadá a důležité dogmatické otázky jdou stranou. Naopak reformní křídlo, léta zatlačené do pozadí, začalo nabírat dech. Liberální kněží, zahnaní do kouta, vycházejí z podzemí. 

Nový papež způsobil zásadní obrat už jenom tím, že odsunul věroučné otázky do pozadí a začal řešit především image církve a její životní styl. „Zraňuje mě, když vidím kněze nebo jeptišku v nejnovějším moderním voze. To prostě nejde,“ řekl nedávno František. „Auta jsou nezbytná. Ale vyberte si obyčejnější. Myslete na děti umírající hladem a ušetřené peníze jim věnujte,“ dodal. Na ostrůvku Lampedusa pontifik jezdil starým fiatem, zatímco biskupové v Německu řídí luxusní sedany BMW 7 nebo Mercedes. Horší značky neakceptují. Zatímco ochránci životního prostředí německé církvi vytýkají, že je přemotorizovaná, automobilový magazín Auto Bild nedávno napsal, že preláti pomáhají zvyšovat společenskou přijatelnost luxusních vozů. 

Ale u aut to nekončí. Papežovi vadí nejmodernější mobily i nákladné rezidence, v nichž biskupové žijí. Například mnichovský kardinál Reinhard Marx žije v rokokové rezidenci uprostřed bavorské metropole. Mnichovská radnice přispěla na rekonstrukci paláce téměř sedmi miliony eur. V obrazárně visí mimo jiné ohromné plátno s portrétem samotného kardinála Marxe. Podobné je to i v Řezně, Bambergu a Fuldě – biskupské rezidence svědčí o někdejším vlivu a moci církve. Opačných příkladů je poskrovnu. Například berlínský kardinál Rainer Maria Woelki nastupoval do úřadu s pověstí ultrakonzervativce, ale bydlí v obyčejném bytě ve čtvrti plné přistěhovalců a je vstřícný i ke komunitě gayů a leseb. Po Berlíně se nejraději pohybuje na kole. Ve skromné řadovce bydlí i freiburský arcibiskup Robert Zollitsch, který tento týden předsedal biskupské konferenci. 

Papež podle týdeníku zahájil frontální útok na slonovinové věže, v kterých se vysocí preláti ukrývají. „Reforma musí začít změnou postojů, učení je až na druhém místě,“ prohlásil František v rozhovoru pro jezuitský magazín Civiltà Cattolica. V interview, které vyšlo minulý týden, zatím nejotevřeněji připouštěl, že je rozhodnut zásadně změnit celé směřování katolické církve. „Biskupy vyzývá, aby raději riskovali porušení vžitých zvyklostí, než aby se skrývali ve svých rezidencích. Zbavovat se paláců a BMW však jde těžko,“ konstatuje závěrem Spiegel

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus (www.rozhlas.cz/plus)