Hledají-li novináři hlavní účel papežské návštěvy v Turecku, soudě podle průběhu prvních dnů se ukazuje velmi jasně, že to může být velmi podstatný a významný krok na cestě sblížení a smíření obou dosud rozdělených církví. A to navzdory tomu, že křesťané tvoří v Turecku menšinu 0,6% populace.

Jakoby právě tato početní nevýznamnost posílila potřebu smířlivého gesta, vzájemného pochopení a především naslouchání. Naskýtá se otázka, jestli právě tato situace převahy okolního muslimského světa není tím potřebným impulsem, který pomůže nalézt cestu ke společným kořenům.

Vzájemné naslouchání ekumenického patriarchy Bartoloměje I. a papeže Benedikta XVI. v istanbulském-konstantinopolském chrámu sv.Jiří během velebné východní liturgie potvrzuje tyto myšlenky. Symbolismus společného setkání byl očividný – pravoslavní biskupové stojí v jedné řadě a v jejich čele Benedikt XVI., proti nim katoličtí biskupové s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I. A mezi nimi dvěma znak Nejsvětější Trojice.

Jak zdůraznil Benedikt XVI. (a spolu s ním i Bartoloměj I.), Konstantinopolský patriarchát, první mezi pravoslavnými církemi a podle Chalcedonského koncilu (451) stejně významný jako Stolec Římského biskupa, je spojen s dvěma světci uctívanými na Západě jako Učitelé církve – sv.Řehoř Naziánský a sv.Jan Zlatoústý. Právě části jejich ostatků daroval papež Jan Pavel II. Bartoloměji I. Tyto ostatky a jejich ikony pak oba představitelé západního i východního křesťanství ve středu společně v katedrále sv.Jiří uctili. „V této části východního světa se konalo sedm ekumenických koncilů, které pravoslavní i katolíci pokládají za směrodatné pro víru a disciplínu Církve. Představují milníky a ukazatele cesty k plné jednotě,“ zdůraznil Benedikt XVI.

Téhož dne promluvil Benedikt XVI. před svatyní Meryem Ana Evi , Dům Panny Marie, kde podle tradice zesnula Matka Boží (tento titul potvrdil ve 4 km vzdáleném Efezu 3.ekumenický koncil r.431). Oproti obvyklému průběhu papežských zahraničních návštěv jsme na tomto místě viděli něco mimořádného. Svatý otec sloužil mši svatou v opravdu komorním prostředí, které tvořilo podle agenturních údajů 250 lidí, včetně novinářů. Papežova slova pronesená při homilii to však neoslabilo, naopak. „Matka Boží – Matka církve, Matka jednoty, pokorná služebnice zpívající Magnificat… Matka Kristova a Církve je také Matkou tajemství jednoty, kterou Kristus a Církev nerozlučně představují a vytvářejí ve světě a v dějinách,“ řekl papež.

Do Domu Panny Marie přichází každý rok až 2 miliony poutníků, mnozí z nich jsou muslimové, kteří odtud pokračují k nedaleké mešitě. Do jedné ze zdí je vsazen úryvek z Koránu. Snad i to je určité znamení, které bude třeba učit se číst.