Češi pohřbili demokracii

Jan Jandourek
Autor: Facebook.com

Máme u nás demokracii od Rakousko-Uherska, ale čeští občané dodnes nepochopili, co to je. A tak nechodí volit, ani do europarlamentu.

Je tedy úkolem novinářských hyen upozorňovat nepříliš politologicky vzdělané občany, o co jde. Velký smysl to nemá, ale je to naše práce.

Předně demokracie NENÍ systém, který do funkcí dosadí ty nejschopnější. To se stává jen náhodou. Je to systém, který umožňuje kontrolu moci. Je to systém, který je nastaven právě na to, že mohou být zvoleni ti nejhorší. Protože od čtenářů neočekávám velkou soustředěnost, zopakuji to ještě jednou. Demokracie není systém volby, který do funkcí dosadí ty nejlepší, ale systém, který – budou-li zvoleni ti nejhorší – zabrání tomu, aby zvolení příliš neřádili. Nezní to moc hrdě, ale nic lepšího nemáme.

Pokud k volbám do europarlamentu přijde pětina voličů, znamená to asi tolik, že čtyři pětiny voličů jsou nezodpovědní truhlíci a příštích několik let mají jediné právo – mlčet. Když nevolím, ať nemluvím. Jít volit je samozřejmě právo, ne povinnost.  Smím, nemusím. To je potřeba ctít. Stejně tak ale platí, že každý lidský čin má své následky. Nevolit je přece totéž jako volit.

Opravdu si lidé neuvědomují, že se 80 procent zákonů se tvoří v Unii? Není jim jasné, že svět děláme my a ne žádná tajemná oligarchická spiknutí? Nízká účast ve volbách je zklamání. Řekněme to rovnou, je to důkaz, že občané, kteří nevědí, že jsou občané, jsou politicky negramotní a důsledky si ponesou sami.

Smůla je, že na to doplatí i ti gramotní.

Jan Jandourek
spolupracovník Reflexu,
kněz Starokatolické církve