Svatý otec nám používá e-mail. Ještě že nebyla zveřejněna jeho e-mailová adresa, protože by jeho mailbox byl asi ihned zaplněn. Víte, co by to bylo, napsat přímo papeži? A dokážete si představit tu odpověď?

Něco jako:

Milý synu,

mé stanovisko najdeš v Katechismu katolické církve, odstavec 736. Doporučuji také dokument ten a ten a knihu tu a tu.

Bůh Ti žehnej!

Johannes Paulus II. SS

Vzpomínám si, jak můj bratr před mnoha lety psal kardinálu Vlkovi. Mamka ho nechtěla pustit na ples, protože byl tehdy ještě údajně „moc malý“. Bratr se tedy rozhodl napsal kardinálovi, aby mu poskytl své stanovisko, zda může jít na ples, nebo ne.

Kardinál mu samozřejmě osobně neodpověděl, za to mu velmi mile odpověděla jeho sekretářka. Nepamatuji se, co bylo obsahem dopisu, ale byl myslím rozumný.

Mně osobně tehdy potěšilo hlavně to, že si někdo našel čas, aby bráchovi odpověděl, na jeho – z pohledu České biskupské konference – nevýznamnou záležitost. Ono je sice pěkné, když se na ČBK spotřebovává čas a peníze na „nebetyčné záležitosti“. Ale běžného věřícího občas více než smlouva Vatikán – Česká republika potěší, když mu prostě biskup věnuje chvíli na jeho všední problémy.

Ještě jednu poznámku si dovolím: u biskupů nyní zřejmě vzroste poptávka po e-mailu. Přece „když to umí náš nejvyšší, kterému je 81 let, tak bych to měl umět i já.“ Ostatně, už kdysi mi jeden člověk z ČBK prozradil, že když něco „objeví“ jeden biskup, ostatní to chtějí hned taky.