Věděli jsme, že vstupujeme do vosího hnízda

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Barracudamovie.sk / Martin Vrabko

Na začátku července se v pražském kině Atlas uskutečnilo české uvedení dokumentu Arcibiskup Bezák Zbohom. Proč se autoři rozhodli tématu věnovat? Jak vnímají silnou kritiku dokumentu? A jak ho přijalo české publikum? Nejen na tyto otázky magazínu Christnet.eu odpovídala režisérka Oľga Záblacká.


O osobnosti odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka vznikl dokument České televize a režiséra Petra Minaříka Arcibiskup s ľudskou tvárou a dvě knihy rozhovorů (Vyznanie a Medzi nebom a peklom), proč jste se i přesto rozhodla tomuto tématu věnovat?

Knihy rozhovorů vyšly v čase, kdy jsme s natáčením pomalu končili, ale i kdyby vyšly dříve, neoslabilo by to můj zájem zaznamenat filmovými kamerami nezvyklý příběh arcibiskupa Róberta Bezáka. Film je přece něco úplně jiného a na Slovensku se tomu tématu nikdo nevěnoval, ačkoli kauza odvolaní Róberta Bezáka z úřadu trnavského arcibiskupa mimořádně intenzivně rezonovala Slovenskem i rok po odvolání a v podstatě rezonuje dodnes.

Doprovázeli jsme ho s kamerami až po jeho odchod do italského Bussolenga. Zachytili jsme tedy velmi důležitou etapu jeho života, bohužel, smutnou a nepochopitelnou. Takovéto případy nesmí zůstat nepovšimnuté. Svůj postoj a vnitřní nesouhlas s celou kauzou jsem vyjádřila filmem. 

Proč se v dokumentu věnujete právě období po jeho odvolání?

Začátkem minulého roku jsem začala připravovat sérii medailonů o výjimečných osobnostech. Mons. Róberta Bezáka, kterého si velmi vážím a navždy pro mě výjimečným zůstane, jsem oslovila jako prvního. Až po detailním obeznámení s celým jeho životním příběhem a zážitky jsem se rozhodla natočit film. To téma jednoduše potřebovalo větší plochu. Pan arcibiskup souhlasil. Věděl už, že musí opustit zemi, a tak film vnímal jako rozloučení se Slovenskem, v kterém zůstalo jeho srdce. 

Jak se Vám podařilo arcibiskupa oslovit a přesvědčit k natáčení?

Spolupráci předcházelo několik setkání a intenzivních otevřených rozhovorů. Myslím si, že ho zaujalo to, jak jsem chtěla téma zpracovat, a možná i odvaha, s kterou jsem se do projektu pouštěla. Věděli jsme, že vstupujeme do vosího hnízda a z určitých kruhů jsme rozhodně nemohli očekávat pozitivní reakce. Při jeho rozhodovaní však zřejmě sehrálo nejdůležitější úlohu, že jsme si lidsky velmi rychle porozuměli a i členové mého štábu na pana arcibiskupa zjevně dobře zapůsobili. Ačkoli nikdy netoužil být filmovou hvězdou, zdálo se, že se v naší společnosti cítil příjemně. I přes složitost situace, v které se nacházel, jsme prožili při natáčení mnoho nezapomenutelných okamžiků.

“Bez otázek, odpovědí, závěru anebo hlubší myšlenky nabízí nekonečnou vlnu emocí,” i tak hodnotí dokument někteří kritici. Jak vnímáte tyto námitky?

Ve filmu je množství otázek, odpovědí i hlubších myšlenek Mons. Bezáka. Autor tohoto hodnocení je zjevně nemá schopnost, anebo nechce číst. Osobně si dobře neumím představit, jak se dá divákovi nabídnout vlna emocí bez otázek, odpovědí a hlubší myšlenky. Ale proti gustu žádný dišputát. Při tomto “kontroverzním” tématu bylo třeba počítat s různými reakcemi.

Pro mě je podstatná vynikající návštěvnost v kinech a fakt, že diváci na Slovensku po filmu tleskají. Mnozí provozovatelé kin nám dali vědět, že tak srdečné přijetí filmu ještě nezažili. Toho si velmi vážím a těší mě to i za Mons. Bezáka.

Věděli jsme, že vstupujeme do vosího hnízda

Oľga Záblacká
Autor: Barracudamovie.sk / Lubos Fiala

Nepřijde Vám s odstupem času, že jste se přeci jen měla v dokumentu více snažit odkrýt pozadí kauzy a složitého církevního prostředí, které je často nepochopitelné i pro samotné věřící?

S dramaturgem filmu Arcibiskup Bezák Zbohom…, filmovým teoretikem, kritikem a pedagogem Martinem Cielem jsme se při realizaci scénáře  shodli na tom, že mnohem poctivější bude natočit filmový portrét než se snažit investigativně pátrat po něčem, co bychom i tak neměli šanci vypátrat.

Bylo by naivní domnívat se, že se nám může podařit zjistit to, co neví ani sám pan arcibiskup. Naši vrcholní církevní představitelé před médii zdůrazňovali větu: “Respektujeme rozhodnutí Svatého otce.” Nikdy nic jiného, zásadního k tématu neřekli. Ve filmu jsou použité archivní materiály ze zpravodajství několika televizních stanic, kde se na toto téma vyjadřovali. Takže jejich stanoviska ve filmu přítomná jsou.

Při nedávném setkání Mons. Bezáka s papežem Františkem však vyšlo najevo, že on o problému absolutně nic netuší. Fakt, že během dvou let od odvolání jako by někdo intenzivně bránil jejich setkání, také hovoří za mnohé. Jak bylo opravdu z jejich strany všechno v pořádku a arcibiskup Bezák se tak velmi provinil, že musel přijít tak vážný trest, proč se nemohl setkat se Svatým otcem? Proč se k němu nedostal ani jediný dopis, který mu byl oficiálně zaslaný?

V této kauze jednoduše něco není v pořádku, ale církev využívá svoji autonomii a mlčí.

Náš film však i navzdory tomu nabízí dostatek informací na to, aby si divák vytvořil vlastní názor. Ne na církev, protože problém nemůžeme zevšeobecňovat, ale na některé její představitele, kteří mají zjevně máslo na hlavě.

V nedávné době se uskutečnila také česká premiéra dokumentu, má toto téma co říci i českému divákovi?

Podle reakcí českého publika v Praze usuzuji, že ano.

Arcibiskup Bezák svojí charismatickou osobností, postoji a názory zaujal množství lidí věřících i nevěřících, Slováků, Čechů či Italů, kde kdysi působil. Je to člověk, kterého stojí za to poznat a jeho životní příběh je natolik nezvyklý a zajímavý, že divák nemusí být Slovák, aby ho zaujal.

Paradoxně, když se minulý rok před prezidentskými volbami na Slovensku dělal průzkum, koho by Slováci měli nejraději za prezidenta, Bezák se umístil na prvním místě a vysoko převýšil tehdy druhého Róberta Fica. Pan arcibiskup přirozeně netušil, že jeho jméno bude v průzkumu figurovat a nikdy neměl ambici kandidovat, ale je víc než možné, že kdyby kandidoval, byl by zvolený. Tak velmi je v zemi oblíbený.

Navíc, film mapuje celý jeho život od dětství po současnost. Poznáváme jeho rodinné prostředí, rodičů, sourozenců, přátel, lidí, kterými se obklopuje. Pan arcibiskup je člověk bohatý na zkušenosti a zážitky. Velmi jsem se snažila vystihnout to podstatné na jeho osobnosti. I nevěřící diváci se zájmem sledovali jeho lidsky hodnotné postoje a názory. Máme možnost ho blíže poznat a sledovat, jakým způsobem nese svůj kříž.

Věděli jsme, že vstupujeme do vosího hnízda

Z natáčení dokumentu Arcibiskup Bezák Zbohom
Autor: Barracudamovie.sk / Martin Vrabko

Při bolesti a zklamaní, které prožíval, však ve filmu neabsentují i veselejší okamžiky. Bezák nezapře svůj přirozený smysl pro humor, lásku k životu, chuť dělat něco hodnotného a smysluplného.

Po premiéře následovala celkem rozsáhlá diskuse s diváky, jaké otázky nejvíce diváky zajímaly?

Diskuse byla velmi otevřená, neformální, publikum se zapojovalo intenzivně a diskutovali jsme téměř do půlnoci. K mikrofonu jsem pozvala sourozence Róberta Bezáka, Gabrielu a Jozefa, a bylo pro nás velkou ctí, že pozvání přijal i Mons. Halík. Povídali jsme o tématu “Pravda, láska a spravedlnost v církvi a mimo ni”. Publikum přirozeně nejvíc zajímalo, jak se pan arcibiskup cítí, co dělá, či zda se ve věci něco nepohnulo dále. S Tomášem Halíkem jsme kromě jiného analyzovali, co mohlo vést slovenské biskupy k tomu, že se ani jeden jediný odvolaného biskupa nezastal.

V dokumentu hovoří také Tomáš Halík, proč jste oslovila právě jeho? Ke kauze se vyjadřovalo více českých duchovních…

Na archivních záběrech ze zpravodajství figuruje ve filmu i vyjádření kardinála Duky, ale soustředili jsme se především na slovenské osobnosti, které přece jen byly víc v centru dění. Mons. Halík zaujal slovenskou veřejnost dvěma rozsáhlými rozhovory na téma odvolání arcibiskupa Bezáka. Jeden byl pro TA3 a druhý v relaci Pod lampou Štefana Hríba. Stejně jako ve vaší zemi i u nás považujeme tohoto pána za výjimečně moudrou a vznešenou osobnost.

Velmi mě zajímal jeho nestranný pohled na to, co se odehrálo v našich církevních kruzích, a jeho vyjádření je velmi důležitou součástí dokumentu. Nám tvůrcům doslova pohladilo duši to, jak film v pražském kině Atlas pozitivně zhodnotil a poděkoval nám za něj. Jeho názor pro mě osobně mnoho znamená.

Sledujete celou kauzu dál? Jste s Róbertem Bezákem nadále v kontaktu?

Ano, sleduji a věřím, že v kontaktu zůstaneme navždy. Setkání s panem arcibiskupem hluboce zasáhlo do mého života a já mu z celého srdce přeji, aby se konečně mohl setkat s papežem a aby bylo jeho jméno rehabilitované. Můj film je o víře, lásce a naději. Naději, že spravedlnost zvítězí, nám nikdo nevezme.

Myslíte si, že v dohledné době nastane pomyslné pokračování Arcibiskup Bezák vitaj?

Nic víc bych si nepřála, než aby byl důvod takový film natočit, ale upřímně, pochybuji, že pan arcibiskup by ještě chtěl spolupracovat na dalším filmu. Víte, on si přítomnost kamer a obrovskou pozornost médií vnitřně vůbec neužíval. Rozhodl se s natočením souhlasit podle mého názoru z úcty k svým příznivcům. Z úcty ke všem těm lidem, kteří mu neúnavně vyjadřovali podporu. Takovou formou se chtěl s nimi rozloučit.

Pro svůj život si však vybral jiné poslání a jen tomu se chtěl ještě dlouho věnovat. Netoužil někde v davu rozdávat podpisy. Někteří lidé mu vyčítali, že se stal “celebritou”. To ale nebyla jeho volba. Kauza jeho odvolání nikdy nebyla vysvětlená, a proto není divu, že média nepřestala zajímat a Bezák se stal centrem jejich pozornosti.

Je však nad slunce jasnější, že by mnohem raději sloužil mše a dával lidem to, pro co ho roky tak velmi milovali a věřím, že stále milují.