Papež se chystá na první návštěvu Asie, odletí do Jižní Koreje

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Papež František ve čtvrtek 14. srpna zahájí pětidenní návštěvu Jižní Koreje. Bude to první ze tří, možná dokonce ze čtyř jeho misí plánovaných na nejbližší dobu, jejichž cílem je povzbudit šíření katolické víry na kontinentu, který představuje pro katolickou církev největší misionářskou výzvu 21. století. Nejlidnatější světadíl obývají v rámci planety pouze tři procenta katolíků, letos ale bylo podle statistik Vatikánu v Asii pokřtěno více lidí než v Evropě.

V Jižní Koreji počet katolíků v posledních čtyřech desetiletích roste závratným tempem, když se ze dvou procent zvýšil na 11 procent populace. Místní církev odhaduje, že do roku 2020 by mohli katolíci představovat v Jižní Koreji 20 procent obyvatelstva. V průměru je každý rok pokřtěno 100.000 Korejců. A země dokonce již vysílá vlastní kněze, aby evangelizovali jiné státy. V Jižní Koreji je přitom stále silný buddhismus a většina mladých lidí jsou ateisté. Korejští katolíci jsou převážně velmi vzdělaní lidé a tvoří významnou část politické elity státu.

Katolicismus v Jižní Koreji je specifický tím, že na rozdíl od jiných asijských zemí sem nepřinesli víru zahraniční misionáři. Místní vzdělanci poznali katolickou víru v Číně, kde ji počátkem 17. století zavedl italský jezuitský kněz Matteo Ricci. František je prvním jezuitou, který byl kdy zvolen papežem, a vždy litoval toho, že mu zdravotní důvody zabránily odcestovat do Asie jako misionář poté, co dokončil své vzdělání v Argentině.

Navzdory domácím kořenům neunikli ani v Jižní Koreji katolíci pronásledování, kterému křesťané v Asii čelili v 18. a 19. století. Za vlády dynastie Čoson bylo zabito odhadem 10.000 korejských katolíků. "Byli považováni za nebezpečí pro tehdejší elitářský společenský systém Koreje," vysvětlil mluvčí Vatikánu Federico Lombardi.

Papež František se během své návštěvy v sobotu 16. srpna chystá blahořečit 124 jihokorejských křesťanských mučedníků, kteří za svou víru zemřeli v 18. století. Dalších 103 těchto mučedníků bylo svatořečeno při návštěvě papeže Jana Pavla II. v roce 1984.

V jihokorejském Tedžonu se papež setká s několika tisíci mladých katolíků z 23 různých asijských zemí, kteří se sjedou na Dny asijské mládeže. Jejich množství nebude ani zdaleka dosahovat milionů shromážděných při papežově triumfální návštěvě Ria de Janeiro u příležitosti Světových dnů mládeže v červenci 2013. Význam jihokorejské cesty by ale mohl předčit zmíněné obří setkání, soudí experti.

Znepřátelená KLDR sice odmítla pozvání na akci pro severokorejské katolíky, ale očekává se hojná účast věřících z Číny. František navíc poletí do Jižní Koreje přes Čínu a podle vatikánského protokolu papež vždy posílá telegram hlavě státu, přes který cestuje. Komunistická Čína a Vatikán neudržují diplomatické vztahy od roku 1951 a cesta do Asie tak nabídne papeži Františkovi vzácnou příležitost přímého kontaktu s čínským vedením.

Před svým návratem do Říma bude pak v pondělí 18. srpna papež sloužit velkou mši v hlavní katedrále v Soulu, na níž vyzve k míru a usmíření mezi Severní a Jižní Koreou i dalšími národy. Bohoslužby se zúčastní také malá skupina žen, které byly zneužívány jako sexuální otrokyně japonskými vojáky za druhé světové války.

Naopak vůbec první mše, kterou bude papež v Jižní Koreji celebrovat, bude v pátek 15. srpna na stadionu v Tedžonu. Pozváni jsou na ni mimo jiné přeživší studenti a rodiny obětí z trajektu Sewol, který se potopil letos v dubnu. Papež se s nimi rovněž v tento den osobně setká.

Po Jižní Koreji papež plánuje navštívit v lednu Srí Lanku, odkud odletí na Filipíny, jež jsou jedinou asijskou zemí, kde vzhledem ke španělské koloniální minulosti převládá katolická víra. Podle zpravodajského serveru BBC News papež uvažuje i o cestě do Japonska, přestože se tam ke katolické církvi hlásí pouze půl procenta Japonců.