Hříchy pátera Halíka

Tomáš Halík
Autor: www.halik.cz / Martin Sedláček

Před krátkým časem proběhla blesková potyčka ohledně možných kandidátů v příštích prezidentských volbách. Skončila stejně rychle, jako začala. Předčasné vypuštění pokusných balonků? Zaujala hláška jednoho ze senátorů, že by ten úřad bral. Poté ostrá reakce Tomáše Halíka, hotového za takové situace jít do voleb sám. A konečnou pověstnou rukavici zvedl i bývalý prezident. Nechyběla ani zábavná šarvátka s oponujícím novinářem.

Zastavme se nyní u profesora Tomáše Halíka. Jsou vážné důvody, proč by nemohl být prezidentem?

Ten první: je kněz... Ať si takoví zůstanou v příšeří kostela, nepletou se do politiky. Nejen hlas části lidu. Ani římskokatolická církev to nedovoluje svým kněžím. Pan profesor by mohl, podobně jako náš nynější ministr kultury, požádat o laicizaci, k čemuž se zatím se nevyjádřil. Nicméně ani pak mu ten cejch nikdo neodpáře. Abychom si nekřivdili, naše společnost tu a tam faráře snese. Nejlépe v literatuře nebo ve filmu. Jsou tu obrozenečtí kněží a mniši v Jiráskově F. L. Věkovi. Kaplan v americkém kultovním seriálu M.A.S.H. Avšak především: film „Je třeba zabít Sekala“, kde kněz patřil mezi jediné dva charaktery zobrazené společnosti.  Někteří politici ten obraz naší malosti těžce nesli. Najdeme někde, v reálu, bývalého faráře ve funkci prezidenta? Ovšemže ano, u našich sousedů. V Německu je jím, s velkou prestiží, Joachim Gauck.

Projevuje obdiv k TGM. A má to své kouzlo. Vždyť náš první prezident byl konvertita. Stal se evangelíkem. On sám, žena Charlotta a synové Herbert i Jan byli pohřbíváni kazatelem Jednoty českobratrské, Františkem Urbánkem. Nejednoho evangelíka profesorův obdiv k Masarykovi potěší. Vždyť za první republiky jej naši katolíci nemívali rádi (nemluvě o republice druhé!) a dávali to najevo. Halík se k němu hlásí. Některým to možná vadí dodnes. Je mnohými buď přijat, nebo odmítán.

Ve své víře se neprojevuje tradiciózně. Katoličtí ultras jej podezírají z nevíry, šikovně zastírané socio-psycho-kamufláží. Pochybnost ve víře přijal za normu, jež svědčí o její opravdovosti a dospělosti. Nepoužívá floskule dogmatického aparátu, když se pohybuje na tenkém ledě a vytváří si svou vlastní konstrukci, o niž se opírá.

Monsignorovi nelze upřít, že vedle rozsáhlé domácí produkce je překládán a vydáván ve světě. Jeho úspěchy dovršila ještě Tempeltonova cena za rok 2014, jíž se zařadil k laureátům jako Solženicyn, Matka Tereza, dalajlama. Ke všemu ještě díky tomu vytváří nadaci, jež podpoří jeho činnost a „duchovní rozvoj“, vedle vědeckého. Mnohým spoluobčanům je však jeho působení vzdálené a ta třešeň na dortu pro ně chuti nakyslé. Jako velikášství pak pochopí jeho slova o tom, že: "Chtěl bych, aby to nebyla pocta jen pro mne, ale pro celou zemi. Mnoho lidí v Británii a ve Spojených státech ví, co je Templetonova cena, ale nevědí, kde je Česká republika. Chtěl bych přispět k prestiži naší země." Jistě, řada lidí ve světě si spojí jméno Václava Havla s Českou republikou. Podobně nyní jméno Halíkovo, zvl. v církevních kruzích a mezi těmi, kteří se zajímají o spiritualitu. Snad jen nebylo dobře zmiňovat, že jako kněz je v Čechách v žebříčku prestiže povolání na třetím místě odzdola vedle uklízeček, zatímco jako dvojnásobný profesor, i monsignor odshora.

Poněkud ošidné mohlo být i jeho vetknutí si pravdy a lásky do erbu. Mistrem pravdy a lásky je sotvakdo z nás. A nepříhodné je to předvolebně proklamovat. Již dnes se profilují dvě strany, co se přízně týče. A zatímco jedni půjdou ke zpovědi, ty druhé to ani nenapadne. Ovšem, Halík nepůsobí vysloveně jako klerikál. Je mimořádně zručný popularizátor teologické reflexe. Je sebevědomý a dává to najevo. 

A je na panu profesorovi, na jakou cestu se vydá. Nejspíše se mu však podaří udržet se v mezích standardní skromnosti.

A zmínili jsme opravdu všechny monsignorovy prohřešky? Jeden ne. Umí tančit tango!

                                                                                                        

Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autora.
Jan Kašper je evangelický farář v Brandýse nad Labem. Publikuje v církevním i denním tisku.