Papež vydraží své dary, peníze pomohou bezdomovcům

Jorge Mario Bergoglio, první papež pocházející z amerického kontinentu a první z Tovaryšstva Ježíšova
Autor: Flickr.com / Jeffrey Bruno / Creative Commons

Italské vydání mezinárodního digitálního zpravodajství Local uvádí, že papež František nechá slosovat zbytečné dárky včetně malého auta značky Fiat Panda, dvoumístného bicyklu a kávovaru.

Výnos tomboly má pomoci lidem bez domova. Za pouhých deset eur se dá vyhrát držadlo na voňavku, pero nebo propisovací tužka, ale i slaměný klobouk. 

Obdivovatelé hlavy katolické církve ji zahrnují dárky všeho druhu, které nemůže použít, a tak se jejich náhradním adresátem stává papežská charita, jež hledá možnosti, jak pomoci lidem nocujícím pod širým nebem v okolí Vatikánu. 

Během Vánoc se podle zpravodajství Local budou prodávat lístky do tomboly a v sousedství malého městského státu už visí poutače upozorňující na slosování, jež proběhne 8. ledna.

První cenou je nablýskaný Fiat Panda v papežské bílé barvě, ale na šťastlivce čekají i závodní kola, kvalitní digitální fotoaparát, pánské náramkové hodiny, deštník nebo lahvička s voňavkou. To všechno má daleko větší cenu než obvykle, protože se ví, od koho tento dárek pochází. 

Papež vydraží své dary, peníze pomohou bezdomovcům

Ilustrační foto - Fiat Panda
Autor: Wikipedia.org / Rudolf Stricker / Wikimedia Commons

Jméno František jako symbol

Argentinský papež si po nástupu do funkce zvolil jméno připomínající svatého Františka z Assisi a jeho oddanost chudým lidem. I proto se zbavuje zbytečného přepychu, jako je hermelínem lemovaná čapka a červené boty, které nosíval jeho předchůdce Benedikt XVI., protože chce hlavně pomáhat lidem, kteří klesli na samotné dno společnosti. 

Jen těžko si lze představit, že by si František ve svém skromném sídle vyhradil zvláštní místnost, kde by shromažďoval stovky dárků, protože se rozhodl, že po své loňské volbě nebude bydlet v prostorném papežském paláci. 

Už v únoru papež prodal motocykl Harley Davidson opatřený jeho jménem. Jeho cena se odhadovala na 15.000 eur, ale pařížská dražba vynesla 241.500 eur, které dostala římská noclehárna a vývařovna polévky. 

Papež svěřil svou sociální službu polskému arcibiskupovi Konrádovi Krajewskému, jenž má pečovat o lidi, kteří pravidelně přespávají v podloubí kolem Svatopetrského náměstí, a o rodiny, které jen těžko platí své účty. 

Páter Krajewski minulý týden oznámil, že Vatikán instaluje na veřejných záchodech u centrálního vatikánského náměstí sprchy pro bezdomovce. 

List Local dodal, že tato iniciativa byla výsledkem setkání s člověkem bez domova, který odmítl pozvání na večeři s tím, že příliš páchne, a nemůže proto večeřet s biskupem. 

 

Jan Černý je spolupracovníkem Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)