Novým českobudějovickým biskupem byl jmenován Mons. Vlastimil Kročil

Nově jmenovaný českobudějovický biskup Vlastimil Kročil
Autor: Českobudějovická diecéze

Papež František jmenoval ve čtvrtek 19. března novým českobudějovickým biskupem Vlastimila Kročila, administrátora farnosti ve Veselí nad Lužnicí, informovala o tom Apoštolská nunciatura v České republice. Ten ve vedení diecéze nahradí současného apoštolského administrátora Adolfa Pintíře, který se funkce ujal po rezignaci biskupa Jiřího Paďoura, který odešel kvůli nemoci 1. března minulého roku.

Mezi Kročilovy priority bude patřit především důraz na rodinný život. "Další prioritou jsou kněžská povolání. Kněží je málo a je to velmi obtížná služba společnosti a věřícím. Třetí prioritou je charita, což znamená lidi na okraji, kteří potřebují nějakým způsobem pomáhat," řekl ČTK Kročil. 

Kročil uvedl, že vztah české společnosti k náboženství je deformován předchozím socialistickým režimem. "Například v Itálii nebyl totalitní režim, takže tam ti lidé, i když třeba tu víru hluboce neprožívají, mají respekt a vztah k církvi daleko větší než v České republice. Tady totalita vnesla do myslí mnoha lidí předsudky a ty brzdí i dobré věci, které se v církvi dějí," řekl. 

Biskupské svěcení se pravděpodobně uskuteční v sobotu 13. června.

Kdo je nový biskup?

Nový pastýř českobudějovické diecéze Mons. ThDr. Vlastimil Kročil, Ph.D., se narodil 10. května 1961 v Brně. Po základní a střední škole studoval filozofii a teologii na Papežské lateránské univerzitě v Římě (1988-1993) a postgraduální studia se specializací „patristická teologie“ absolvoval na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě (1993-1996). V roce 2008 dosáhl doktorátu na Katolické univerzitě v Ružomberoku na Slovensku. Jeho dizertační práce má název „Passio Christi ve spisech Lva Velikého“.

Novým českobudějovickým biskupem byl jmenován Mons. Vlastimil Kročil

Mons. Vlastimil Kročil při návštěvě „Ad Limina apostolorum“ ve Vatikánu
Autor: ČBK

Na kněze byl vysvěcen 16. července 1994 pro českobudějovickou diecézi. V letech 1996-1997 byl kaplanem farnosti v Jindřichově Hradci. V současné době je pověřen těmito úkoly: od roku 1997 je administrátorem farnosti ve Veselí nad Lužnicí; od roku 1996 vyučuje patristiku a starokřesťanskou literaturu na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích; od roku 2005 je členem kněžské rady a sboru konzultorů; v roce 2011 byl jmenován okrskovým vikářem táborského vikariátu a o rok později sídelním kanovníkem Katedrální kapituly u svatého Mikuláše v Českých Budějovicích; od roku 2013 zastává úřad diecézního referenta pro pastoraci.

Pravidelně se nedělních bohoslužeb v diecézi účastní zhruba 26 tisíc věřících

Českobudějovické biskupství bylo založeno bulou papeže Pia VI. v roce 1785. Podle výsledků posledního sčítání lidu se v této diecézi hlásí k římskokatolické církvi zhruba 237 tisíc ze 743 tisíc obyvatel. Podle posledního sčítání účastníků bohoslužeb se jich pravidelně účastní zhruba 25 834 věřících.

Většina diecéze se nachází na území Jihočeského kraje a dále zasahuje na území krajů Plzeňského, Středočeského a kraje Vysočina. K 8. květnu 2014 byla územně rozdělena na 10 vikariátů a 354 farností, na jejichž území se nacházelo 511 kostelů a kaplí. V diecézi sloužilo k témuž datu 108 kněží (včetně 35 řeholníků a 8 kněží z Polska).

Prvním biskupem po roce 1989 byl v této diecézi  jmenován Miloslav Vlk. Ten však dlouho v úřadu nesetrval, již rok poté byl totiž jmenován pražským arcibiskupem. Od roku 1991 byl do čela diecéze jmenován redemptorista Antonín Liška, který ve funkci působil až do roku 2002, kdy ho vystřídal Jiří Paďour.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál...