Dnes uplynulo 10 let od úmrtí Jana Pavla II.

Jan Pavel II. v roce 1980
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Biografická data bývalého papeže Jana Pavla II., od jehož úmrtí uplynulo 2. dubna deset let:

 

- Jan Pavel II., celkově 264. papež, stál v čele katolické církve bezmála 27 let. Krakovský kardinál Karol Wojtyla, který přijal jméno Jan Pavel II., byl zvolen 16. října 1978 po třech dnech volby, intronizován byl 22. října 1978 a papežem byl až do své smrti 2. dubna 2005. Ve funkci nahradil Jana Pavla I., jehož pontifikát vstoupil do historie jako jeden z nejkratších, protože zemřel po pouhých 33 dnech ve funkci.

- Bylo to podruhé v historii a poprvé po 455 letech, kdy se papežem stal duchovní neitalského původu. Jan Pavel II. se také stal v 58 letech nejmladším papežem od volby Pia IX., který byl v roce 1846 zvolen v 54 letech. Stal se také třetím nejdéle sloužícím papežem v historii římskokatolické církve a v uplynulém století mu v tomto směru patřila první příčka.

- Jan Pavel II. se narodil jako Karol Wojtyla 18. května 1920 ve Wadowicích nedaleko Krakova v rodině vojáka. Matka mu zemřela, když mu bylo osm let. Studia filozofické fakulty Jagellonské univerzity v Krakově musel přerušit a za druhé světové války se podílel na záchraně Židů. V roce 1942 začal studovat ilegálně teologii a filozofii a univerzitu absolvoval až v roce 1946. V témže roce byl vysvěcen na kněze. V roce 1963 se stal krakovským arcibiskupem a o čtyři roky později byl jmenován kardinálem.

- Zvolení prvního Slovana do čela Vatikánu, který měl zkušenosti s hrůzami nacismu i komunismu, uvítaly desítky milionů věřících v komunistických zemích téměř jako zázrak. Nový papež svým věřícím nezůstal nic dlužný a již od počátku stavěl do čela své zahraničněpolitické agendy otázku dodržování lidských práv. Díky své otevřenosti a srdečnosti si ihned získal obrovskou popularitu.

- Papež také například vydal zákaz kolaborantských kněžských sdružení, včetně československého nechvalně proslulého Pacem in terris. Přijetí Michaila Gorbačova ve Vatikánu v prosinci 1989 bylo zase historickým setkáním papeže se šéfem Kremlu.

- Jan Pavel II. prolomil i další tabu. Jako první papež veřejně uznal historickou diskriminaci židů křesťany; v dubnu 1986 se pomodlil společně s rabínem v hlavní římské synagoze. Během poutní cesty po Svaté zemi v roce 2000 vyjádřil politování nad holokaustem a antisemitismem a o rok později v Sýrii bezprecedentně navštívil mešitu. V roce 1999 také například vyjádřil lítost nad "krutou smrtí" Jana Husa a poprosil jménem všech katolíků za odpuštění křivd spáchaných v dějinách českého národa na nekatolících.

- Na druhou stranu proslul nekompromisními teologickými i politickými postoji. K základním křesťanským hodnotám, které hlásal ve svých encyklikách, patřila jednota a nezrušitelnost manželství, vystupoval proti homosexualitě. Jeho konzervativní pohled na přerušení těhotenství, antikoncepci a eutanazii vyvolával ve světě i kritiku.

- Jan Pavel II. proslul také jako neúnavný cestovatel. Československo a ČR navštívil třikrát v 90. letech. Poprvé na území Česka ale zavítal již v dubnu 1973, kdy ještě jako krakovský arcibiskup při pohřbu kardinála Štěpána Trochty v Litoměřicích navzdory zákazu úřadů promluvil česky ke smutečním hostům a kardinála nazval mučedníkem.

- Jan Pavel II. zemřel 2. dubna 2005 ve svých 84 letech. Před smrtí trpěl horečkami vyvolanými infekcí močových cest a ztrácel vědomí. Nakonec mu selhaly ledviny a srdce. V certifikátu, který podepsal jeho osobní lékař, byly uvedeny i další neduhy, jež Jana Pavla II. sužovaly. Vatikán mimo jiné poprvé přiznal skutečnost, že papež trpěl Parkinsonovou nemocí.

- Jana Pavla II. nahradil ve funkci Němec Joseph Ratzinger, který přijal jméno Benedikt XVI. V únoru 2013 skončil ze zdravotních důvodů a papežem byl poté zvolen argentinský kardinál Jorge Bergoglio, který přijal jméno František. Ten je první hlavou katolické církve, která je členem jezuitského řádu.

- Temnou stránkou života Jana Pavla II. byl neúspěšný pokus o atentát v roce 1981, kdy ho turecký terorista Mehmet Ali Agça několika výstřely zasáhl do břicha a do ramene. Dalšímu pokusu o atentát byl například nucen čelit v roce 1982 v portugalském poutním místě Fátima.

- Po pouhých 87 dnech od úmrtí začal proces jeho blahořečení, a 1. května 2011 byl ve Vatikánu prohlášen za blahořečeného. Zázrakem, nutným pro blahořečení, bylo prohlášení Francouzky Marie Simon-Pierre, která tvrdila, že dva měsíce po skonu papeže se zázračně uzdravila z Parkinsonovy nemoci, jíž trpěl i papež, když se k němu modlila. Lékaři její uzdravení potvrdili. Svatořečen byl společně s dalším papežem Janem XXIII. 27. dubna 2014. Druhým zázrakem, nutným pro svatořečení, bylo uzdravení ženy, které bylo zaznamenáno večer téhož dne, kdy byl bývalý pontifik prohlášen blahoslaveným.