Jak budou žít náboženské menšiny v islamistickém režimu Fronty an-Nusra?

Klášter sv. Tekly v syrském městečku Maalula
Autor: Wikipedia.org / Heretiq / Creative Commons

Až donedávna arabská média spekulovala, zda velitel islamistické skupiny Fronta an-Nusra, která bojuje proti režimu Bašára Asada v Sýrii, Abú Muhammad Golaní, odvolá věrnost Al-Káidě.

Tyto naděje však zmařil rozhovor, který poskytl katarské televizní stanici Al-Džazíra. Golaní v něm potvrdil, že nadále dostává rozkazy od vůdce Al-Káidy Ajmana Zawáhirího. Řekl také, že prioritou jeho skupiny je svržení Asada, a ne útoky na západní cíle. 

Fronta an-Nusra vznikla v lednu 2012 a odmítla se spojit s radikálnějším Islámským státem, který se tehdy skládal z převážně zahraničních bojovníků. O rok později přísahala věrnost Al-Káidě. Rozhovor pro Al-Džazíru se především točil kolem náboženských menšin, zejména alávitů, z jejichž řad pochází i prezident Asad. 

Muslimské menšiny

Jsou to šíité a tvoří zhruba deset procent obyvatel Sýrie. Golaní zdůraznil, že pokud se budou chtít těšit ochraně Fronty an-Nusra v jejím budoucím islamistickém režimu, musí se Asada zřeknout a složit zbraně, ale také „napravit své doktrinální omyly a podpořit islám“. 

Nejde však pouze o alávity. Členové Fronty an-Nusra také začali navštěvovat drúzské vesnice, jejichž obyvatele informují o „doktrinálních nástrahách, jimž padli za oběť“. Nesmějí už například navštěvovat hroby světců, což islám považuje za polyteismus, řekl Golaní. Jiné postavení mají v jeho teologii křesťané. 

Křesťané mají své zkušenosti

Golaní rovněž slíbil, že syrští křesťané nebudou trestáni za počínání svých souvěrců jinde ve světě, například ve Spojených státech nebo Egyptě. Golaní zdůraznil, že budou v nové Sýrii chráněni náboženským zákonem, přestože většina jich stále podporuje Asada, ale jen pod jednou podmínkou – že budou platit daň z hlavy zvanou džizja. Zatím ji však an-Nusra od nich ještě nevymáhá. V současnosti ji platí ti, kdo si to mohou dovolit, a ti, co nemohou, platit nemusí, řekl Golaní. 

Prorok Muhammad, kolem jehož města Medína žilo dvanáct židovských kmenů, nezkřivil žádnému ani vlásek za zrádné chování jiného kmene, jen je využíval ku svému prospěchu, prohlásil vůdce Fronty an-Nusra. 

Syrští křesťané však o její „ochraně“ vědí svoje. Její bojovníci unesli před půldruhým rokem 13 řádových sester a tři křesťanské dívky ve městě Malúla a propustili je až za tři měsíce, když za ně Katar zaplatil výkupné ve výši 16 milionů dolarů. Dnes syrští křesťané říkají, že dobře vědí, co je čeká, jestli se an-Nusře dostanou do rukou: „Bez sebemenšího důvodu nám podřežou krky,“ řekl katarské televizi jeden z nich. 

Hlavní momentální starostí Golaního jsou však v současnosti šíitští muslimové a bojovníci libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Porážka prezidenta Asada je podle něj pouze otázkou času. Golaní zároveň vyzval všechny politické strany v Libanonu, aby Frontě an-Nusra pomohly Hizballáh zbavit moci, uvedla Al-Džazíra

 

Gita Zbavitelová je spolupracovnicí Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)