František završil návštěvu Afriky v násilím zmítaném centru kontinentu /AKTUALIZOVÁNO/

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Papež František v neděli zahájil za přísných bezpečnostních opatření dvoudenní návštěvu Středoafrické republiky v hlavním městě Bangui, kde byl s nadšením uvítán. Jeho cestu ale provázejí i velké obavy, jelikož jde o nejrizikovější etapu jeho první cesty po Africe a jeho vůbec první návštěvu země zmítané ozbrojeným konfliktem. Ve Středoafrické republice po muslimském převratu v roce 2013 pokračuje občanská válka mezi většinovými křesťany a menšinovými muslimy.

František před volbami do parlamentu: braňte se strachu z druhých

Papež po příletu vyzval obyvatele, aby se bránili strachu jeden z druhého. Podle agentury AFP odsoudil „nutkání mít strach z druhého, z toho, co nepatří k našemu etniku, k našim politickým vizím či našemu náboženskému vyznání". Vyjádřil naději, že nadcházející prezidentské a parlamentní volby pomohou v zemi „otevřít novou etapu".

Přeji vám a všem Středoafričanům mír," řekl papež lidem v táboře vysídlenců na území kostela St. Sauveur. „Jsme všichni bratři. A protože jsme bratři, chceme mír," vysvětloval papež. Nedělní program zakončí papež eucharistickou bohoslužbou v místní katedrále; v ní loni islámští ozbrojenci povraždili 15 lidí, kteří se tam přišli ukrýt před násilím.

Prezidentka se kála za náboženské násilí ve své zemi 

Prezidentka Catherine Sambová-Panzová požádala před papežem o „odpuštění" za všechno zlo, kterého se obyvatelé Středoafrické republiky dopustili při náboženském násilí. „Jménem celého vedení této země, ale i všech těch, kteří přispěli k její cestě do pekel, se zpovídám ze všeho dřívějšího zla a žádám z hloubi srdce o odpuštění," prohlásila politička při setkání s Františkem v prezidentském paláci.

František završil návštěvu Afriky v násilím zmítaném centru kontinentu /AKTUALIZOVÁNO/

Prezidentka Catherine Sambová-Panzová
Autor: wikipedie.org / Wikimedia Commons

František navštíví mešitu v nebezpečné čtvrti

Francouzské tajné služby papeži jasně doporučily, aby do této bývalé kolonie Francie nejezdil. Podle webu francouzské rozhlasové stanice Europe 1 zdůraznily, že situace je v samotném hlavním městě Bangui velmi neklidná, zvlášť před nadcházejícími volbami. Nedoporučily zejména návštěvu několika zvlášť rizikových míst.

Bangui je malé město. V případě pohybu davu bude velmi těžké situaci zvládnout," svěřil se stanici Europe 1 se svými obavami jistý diplomatický zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. František ale odmítl cokoli zrušit.

Největší riziko pro papeže může podle odborníků představovat hlavně plánovaná pondělní návštěva mešity v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí Bangui, kde chce papež podle Vatikánu odsoudit páchání násilí ve jménu Boha. Ve čtvrti zvané PK5 zůstali dnes zablokovány tisíce zbylých místních muslimů a hranice této oblasti střeží křesťanské milice.

Bezpečnost v přeplněných ulicích Bangui od soboty zajišťují obrněné vozy a tanky francouzské armády a sil OSN. Mírová mise OSN uvedla do pohotovosti kvůli návštěvě 3000-4000 vojáků a využije rovněž průzkumných bezpilotních strojů a balonů, které budou schopny rychle lokalizovat problémová místa. Vláda země k ochraně papeže vyčlenila 500 policistů, pohotovost má rovněž 900 francouzských vojáků v zemi.

(AKTUALIZOVÁNO) Papež v mešitě: náboženství slouží jako záminka, konflikt ve Středoafrické republice je politický

František završil návštěvu Afriky v násilím zmítaném centru kontinentu /AKTUALIZOVÁNO/

Ilustrační foto: satelitní snímek afrického kontinentu
Autor: wikipedie.org / NASA / Wikimedia Commons

Papež František nakonec mešitu navštívil a prohlásil, že: „Křesťané a muslimové jsou bratři." Podle komentářů papež návštěvou mešity učinil další krok ve své snaze o usmíření v zemi, kde po převratu v roce 2013 zuří občanská válka mezi většinovými křesťany a menšinovými muslimy.

František pozdravil pět místních imámů, kteří ho doprovodili k pódiu v objektu mešity, kde proběhl krátký obřad. Podle očitých svědků nebylo mezi přítomnými cítit žádné napětí. Papež vyzval podle AFP obyvatele, aby nespojovali náboženství s konfliktem, v němž náboženství slouží jako záminka soukromým zájmům. Je přesvědčen, že konflikt ve Středoafrické republice je politický, přestože mezi sebou bojují milice obou náboženství.

Středoafrické Bangui: poslední zastávka před cestou do Evropy

Papež František byl v zemi vítán s nadšením a komentáře již označují jeho návštěvu za velký úspěch. František bude před odletem do Evropy ještě sloužit bohoslužbu na stadionu v Bangui, kde se čekají desetitisíce lidí. Jako při nedělním zahájení návštěvy nejspíš vyzve obyvatele, aby se bránili strachu jeden z druhého a aby překonali vojensko-politickou a morální krizi. Do metropole Bangui přicestovali vítat papeže obyvatelé nejen z různých částí Středoafrické republiky, ale i z Konga a Kamerunu. Papež ve Středoafrické republice v pondělí ukončí návštěvu Afriky, při níž předtím zavítal do Keni a Ugandy.

 

Souvisejíci zprávy:

Papež v Ugandě uctil mučedníky a vyzval k misii

Papež v Keni odsoudil zneužívání Božího jména k násilí